Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Náhradník za padlé hrdiny odlétá na misi: Co na to řekla manželka?

Autor: simao - 
11. července 2014
10:24

Pětice českých vojáků se pohybovala v místech nedaleko základny Bagrám, čtyři z nich zabil sebevražedný atentátník. Pátý skončil s těžkými zraněními v nemocnici. Včera na letišti v Kbelích přistál speciál s ostatky mrtvých hrdinů. Na jejich místa v Afghánistánu se nyní chystají náhradníci. Dva z nich promluvili o tom, jak probíhá jejich přesun. Zahrnuje i obavy jejich blízkých.

Zraněný voják Jiří L. má za sebou čtvrtou operaci a generál Petr Pavel mohl alespoň trochu potěšit jeho rodinu: "Jeho stav vykazuje mírné známky zlepšení," uvedl včera. Přesto stále bojuje o život, utrpěl těžká zranění, v osudnou chvíli se nacházel v epicentru výbuchu, který způsobil talibanský sebevražedný atentátník.

Na místo zraněného rotmistra i jeho mrtvých druhů ve zbrani míří do Afghánistánu pětice náhradníků. Dva z nich, oba ze 43. výsadkového pluku z Chrudimi, České televizi prozradili, jak jejich přesun probíhá.

Zrušil rodinnou dovolenou

Co vybraného náhradníka-blonďatého rotmistra, jehož tvář i jméno zůstávají z bezpečnostních důvodů utajeny, jako první napadlo, když na něj padla volba, že poletí na misi? "Jak to vysvětlím svojí manželce," nezakrýval. Jeho žena však souhlasila, rodinou dovolenou zrušili, a tak se rotmistr chystá na cestu do Bagrámu.

"Více méně si musíte sbalit věci. Prohlídky, lékařské, které člověk má hotové, zabalit si, rozloučit se," dodal. Bere si s sebou přívěšek, který měl již na první misi a čeká prý, že se bez problémů zařadí do jednotky, která je však po smrti čtyř českých vojáků otřesena. "Chci hlavně podpořit kluky, co tam jsou. Protože my jsme výsadkáři a my držíme prostě spolu," dodává další "vyvolený" četař z Chrudimi.

Boj proti neviditelnému nepříteli

To, že jedou do nebezpečné oblasti, si však uvědomují. Musí. I jejich nadřízený, velitel 43. chrudimského praporu, ostatně přiznává, že tahle mise má svá úskalí. "Je nebezpečnější, protože tam není klasický nepřítel, ale terorista, který využívá jiný způsob boje. Je tam větší riziko, protože takového nepřítele jen tak nerozeznáte. Schovává se třeba v civilním oblečení," řekl Robert Dziak MF Dnes.

Nebezpečí si prý jeho vojáci uvědomují. "Oni to dobře vědí. Vědí, že je těžké bojovat proti nepříteli, kterého nevidíte a nerozpoznáte ho. To není boj muže proti muži," popisuje velitel. "V tomto případě to byl zbabělý čin," dodává.