Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další potopená loď: U břehů Itálie šlo ke dnu 400 lidí, prozatím 17 mrtvých!

Autor: ČTK, tp - 
13. května 2014
23:35

Při potopení dalšího přeplněného člunu s běženci u italského ostrova Lampedusa zahynulo nejméně 17 lidí. Záchranáři zatím oznámili, že se podařilo zachránit 206 osob. Zatím není jasné, zda je počet obětí pondělního neštěstí konečný, ani to, kolik lidí bylo na palubě.

Italský ministr vnitra Angelino Alfano při této příležitosti vyzval Evropskou unii, aby pomohla Itálii čelit přílivu uprchlíků a pohrozil, že jinak budou italské úřady běžence dál přeposílat do zbytku unie.

Zcela přeplněné plavidlo se převrhlo zhruba 185 kilometrů jižně od Lampedusy. Po přeživších pátralo několik lodí a vrtulníků. Svědci tvrdili, že na palubě byly stovky lidí. Na palubě jich mohlo být až 400! Obětí by tedy mohlo být kolem dvou set. Loni se u Lampedusy potopila loď s asi 500 afrických uprchlíků. Plula z libyjské Misuráty. Zemřelo nejméně 339 lidí, zachránit se podařilo jen 155 osob. O víkendu přišlo nejméně 40 lidí o život poté, co se loď přepravující migranty potopila u libyjského pobřeží východně od Tripolisu.

Moře v okolí italského ostrova Sicílie od loňska intenzivně hlídají lodě v rámci operace Mare Nostrum. Jejich nasazení přišlo po tragické nehodě plavidla s běženci vhod, jelikož byla blízko neštěstí. Díky nepřetržitým hlídkám letos Italové za čtyři měsíce eskortovali do utečeneckých táborů už přes 22.000 imigrantů, což je desetkrát více než ve stejnou dobu loni.

"Právo na azyl je nedotknutelné, ale nemůže být vykonáváno pouze v Itálii," uvedl italský premiér Matteo Renzi a také kritizoval EU. "Evropa nás nechává na holičkách. Není možné zachraňovat státy a banky a pak nechávat zemřít matky s dětmi," řekl na závěr.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi