Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pátrání po ztraceném letu MH370: 12 letadel pročesává oblast velkou jako Aljaška!

V moři se podařilo objevit skvrnu, která možná pochází z havarovaného boeingu.
V moři se podařilo objevit skvrnu, která možná pochází z havarovaného boeingu.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, lvi - 
26. března 2014
07:26

Pátrání po zbytcích zmizelého malajsijského letadla na odlehlém jihu Indického oceánu se dnes díky uklidnění počasí naplno obnovilo. Do oblasti velké jako Aljaška se vypravilo 12 letadel a dvě lodi, aby hledalo hmatatelné důkazy, že boeing na letu MH370 před více než dvěma týdny skončil z neznámých důvodů právě zde. Na zprávy stále čekají desítky rozhněvaných a deprimovaných příbuzných ztracených cestujících, kteří nevěří oficiálnímu malajsijskému prohlášení o pádu letadla do oceánu.

Malajsie zmenšila oblast pátrání po pohřešovaném boeingu na území o rozloze 1,6 milionu kilometrů čtverečních, což je 20 procent dříve prohledávané oblasti. Malajsijský premiér Najib Abdul Razak na pondělní mimořádné tiskové konferenci oznámil, že letadlo se podle dostupných údajů zřítilo na jihu Indického oceánu a že neštěstí nikdo nepřežil.

"Vrháme do tohoto pátrání vše, co máme," řekl dnes australský premiér Tony Abbott v australské televizi. "Je to zřejmě to nejnepřístupnější místo, jaké si lze představit. Je to tisíce kilometrů odevšud, nicméně my jsme nejblíže . . . Uděláme, co bude v naší moci, abychom tuto záhadu rozluštili," řekl.

Australský úřad pro námořní bezpečnost (AMSA), který pro Malajsii koordinuje pátrání, uvedl, že dnešní pátrání se bude zaměřovat na oblast velkou 80.000 čtverečních kilometrů, což odpovídá rozloze České republiky. Prohledávána oblast se nachází zhruba 2500 kilometrů jihozápadně od západoaustralského přístavu Perth. "Nehledáme jehlu v kupce sena - stále se ještě pokoušíme určit, kde je ta kupka," řekl podle agentury AP náměstek australského ministra obrany Mark Binskin v Perthu.

Letadlo linky MH370 se ztratilo z radarů v noci na 8. března během cesty z Kuala Lumpuru do Pekingu. Vyšetřovatelé již dříve vyjádřili podezření, že letadlo někdo záměrně odklonil tisíce kilometrů od plánované trasy. Spekuluje se o únosu či sabotáži, nicméně vyloučeny nejsou ani technické problémy.

Čínští příbuzní pasažérů odmítli informacím Malajsie uvěřit a v úterý protestovali před malajsijskou ambasádou v Pekingu. Čínský náměstek ministerstva zahraničí Sie Chang-šeng vyzval Malajsii, aby předala Pekingu příslušnou satelitní analýzu, na jejímž základě se dospělo k závěru o tragickém konci letadla.

Pátrací týmy v minulých dnech spatřily z letadel v Indickém oceánu množství předmětů, které by mohly být troskami stroje. Prohledávání oceánu ale v úterý komplikoval prudký vítr, silný déšť a špatná viditelnost, což znemožnilo bezpečný provoz letadel hledajících trosky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marie60 ( 26. března 2014 07:49 )

Jsem moc zvědavá, jestli dnes něco z toho oceánu vyloví. Věřím, že to jsou trosky z toho letadla.Kéž by našli i tu černou skříňku aby zjistili, z jakého důvodu se tohle velké neštěstí stalo.

Zobrazit celou diskusi