Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rusko splatilo Česku dávný sovětský dluh 72 miliard!

Rusko splatilo Česku dávný dluh ze sovětské éry.
Rusko splatilo Česku dávný dluh ze sovětské éry.  (Autor: Blesk - Ramon Hofman)
Autor: shp, ČTK - 
23. prosince 2013
16:58

Pořádně mastný dluh z éry bývalého Sovětského svazu bude konečně uhrazen. Rusko podle ministerstva financí dokončilo úhradu dluhu České republice, který dosahoval přes 72 miliard korun. Splacení dluhu, který vznikl v éře bývalého Sovětského svazu, předpokládala mezivládní smlouva z roku 1994.

Většinu dluhu Česko za někdejší vlády premiéra Miloše Zemana prodalo soukromé firmě, dohodu s Moskvou o splacení zbytku dluhu schválila letos v létě vláda Jiřího Rusnoka.

„Můžeme potvrdit, že v letošním roce došlo ke splacení zůstatku ruského dluhu vůči ČR, původní ruský dluh byl z velké části umořen již v minulosti,“ mluvčí ministra financí Ondřej Šrámek. V posledních letech šlo již jen o zbývající část pohledávky, poslední splátka zhruba 131 milionů Kč byla podle něj uhrazena letos v říjnu.

Ruský dluh vznikl v době, kdy Československo investovalo do plynovodů a rafinérií v bývalém SSSR. Moskva měla platit ropou a plynem, s rozpadem Sovětského svazu z toho ale sešlo.

Někdejší vláda premiéra Miloše Zemana naprostou většinu dluhu prodala společnosti Falkon Capital za přibližně 15 miliard korun v dnešním kurzu, podle některých expertů nepříliš výhodně.

jeromeklapka ( 24. prosince 2013 10:40 )

Tak sa obchodovalo aj v našej federácii,milášik zabibol.Ceny slovenských polotovarov a dreva dovážaných do ČR určovala centrálna Praha hlboko pod úrovňou svet.cien.Napr.hliník sa vyvážal za 60%,nikel za 70% apod.Ropu zo ZSSR priamo do Slovnaftu predával PZO Praha s 29% ziskom a tá ropa pritom ani "neprekročila" slovenské územie...

mortis69 ( 24. prosince 2013 02:34 )

V tom případě nám ještě dlužej za dvacetiletou okupaci z roku 68.Ten ruskej xyndl se měl za druhý války zastavit na svejch hranicích a nedobívat území států,který o to nestáli.Spojenci byli sami schopni a demarkační linie vznikla jen tím,že se rusáci vetřeli tam,kde nebyli potřební.

anka ( 23. prosince 2013 22:59 )

nas uran, kteri i nasi politicti vezni tenkrat brali holyma rukama byla soucast nasi splatky za osvobozeni.....alespon tak to tenkrat nasi bratri vysvetlili...

dyskrymynaclja ( 23. prosince 2013 20:14 )

Maša Afanasja Fortin

dyskrymynaclja ( 23. prosince 2013 20:06 )

Ta pakáž si půjčí i na své platy,po nás potopa

Zobrazit celou diskusi