Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Problémy ČNB: Oslabila korunu, Dryml na ni posílá BIS a důchodce policii!

Pohled do nitra České národní banky: Zlaté cihly a medaile
Pohled do nitra České národní banky: Zlaté cihly a medaile  (Autor: Foto Blesk - Petr Novotný)
Autor: simao, ČTK - 
22. listopadu 2013
15:43

Nečekané oslabení koruny vyvolalo řadu dohadů a spekulací. Někteří běžní Češi se vrhli do obchodů a nakupují, řada dalších však raději šetří. Jiří Paroubek se vydal protestovat před sídlo ČNB, senátor Vladimír Dryml se dovolává zásahu Bezpečnostní informační služby a "naštvaný" důchodce z Prahy posílá na banku dokonce policii!

Česká národní banka zahájila 7. listopadu útok na českou korunu - svou intervencí ji výrazně oslabila. Kurz koruny rázem klesl na 27 Kč za euro. Prý kvůli tomu, aby se Česko nedostalo vlivem silné koruny a dlouhodobě klesajících cen do ekonomické krize. Jenže tenhle krok řada lidí ostře odsoudila - mezi nimi i prezident Miloš Zeman a jeho předchůdce Václav Klaus. Kdo naopak zásah obhajoval, byl guvernér ČNB Miroslav Singer a také premiér v demisi Jiří Rusnok.

Dryml tvrdí: Korunu znehodnotili, bankéři i obchodníci si nahrabali

To Jiří Paroubek se s amplionem vydal protestovat rovnou před sídlo ČNB a senátor Vladimír Dryml, také bývalý člen ČSSD, požádal ředitele Bezpečnostní informační služby o zahájení vyšetřování ČNB! Podle Drymla je prý možné, že znehodnocení koruny "bylo provedeno i za některé finanční výhody pro vedoucí pracovníky ČNB", "bylo spolupracováno s některými obchodníky se zahraničními měnami" a došlo i na "spolupráci s některými vývozci z ČR, kteří se snaží dosáhnout vyšších zisků". Drymla tak došlo k poškození "ekonomických zájmů českého státu a všech občanů ČR".

Banka se brání, že změnou kurzu nikoho záměrně nezvýhodňovala. A mluvčí BIS Jiří Šubert ČTK dodal, že žádost, úkol nebo požadavek, aby se služba něčím zpravodajsky zabývala, může zadat pouze vláda a prezident. Kdokoliv se ale může na BIS obrátit s upozorněním nebo poznatkem. "Poděkujeme, ale jako zpravodajská služba už nemůžeme pisateli sdělit, jaké případné konkrétní kroky v reakci na jeho sdělení podnikáme," dodal mluvčí.

Penzista podává trestní oznámení na guvernéra ČNB

Raději na policii se tak obrátil jiný nespokojenec - bývalý právník a nyní "naštvaný penzista z Prahy" Jiří Hörl, který se vydal coby představitel občanského sdružení Právníci radí občanům se svou stížností na policejní prezidium, jak upozorňuje idnes.cz. A to kvůli podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomocí úřední osoby, kterého se měl dopustit guvernér ČNB Singer. "To co udělali, je protiústavní a nezákonné," tvrdí serveru. A upozorňuje, že šlo o závažný krok, který ČNB neprojednala s prezidentem ani vládou.

ccir ( 23. listopadu 2013 17:37 )

Tak to znehodnotenie tej "svetovej, tvrdej", českej meny bolo práve 7. novembra! Má to byť zasa nejaká veľká októbrová socialistická revolúcia v Česku?

cistesvedomi ( 23. listopadu 2013 17:14 )

Říká se: Sytý hladovému nevěří....p.Singer vraťte se na zem...Né všichni jako vy berou každý měsíc něco málo přez 250 tis...To potom těch pár procent zdražení opravdu není znát....Ale v této zemi skoro 2/3 občanů nedosáhnou ani na 10% vašeho platu p. Singer....HAJZLE....

maxipesfik ( 23. listopadu 2013 12:09 )

Pověsit,a co nejdřív...

maxipesfik ( 23. listopadu 2013 12:09 )

(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

zadnice ( 23. listopadu 2013 10:24 )

On ten Siger je asi pěkný sígr!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi