Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Výročí 17. listopadu: Ultrapravičáci a ultralevičáci si přihřívají polívčičku!

Autor: shp - 
17. listopadu 2013
16:33

Výročí 17. listopadu je tradičně dnem, který využívají k propagaci svých ideologií ultrapravicoví i ultralevicoví aktivisté. A dnešek nebyl výjimkou.

V centru Prahy se sešli pravicoví extremisti i jejich odpůrci, kterým vadí, že se neonacisté rozhodli zneužít mezinárodní studentský den k propagaci své ideologie. Podle zpravodajů ČTK se zhruba 150 sympatizantů krajní pravice setkalo na Můstku, na nedaleké Jungmannovo náměstí proti nim přišlo protestovat přibližně 500 lidí. Na obě skupiny dohlíželi policisté.

Komunistická mládež proti neonacistům

Odpůrci pravicových extremistů po 14:00 zcela zaplnili Jungmannovo náměstí v centru Prahy. Část z nich následně zablokovala přilehlou ulici 28. října, kterou vede trasa naplánovaného pochodu příznivců krajní pravice. Skandovali hesla "Fašisti do práce", "Nedej náckům žádnou šanci" a "Ulice jsou naše". Někteří z nich se dopoledne účastnili setkání Komunistického svazu mládeže u Hlávkovy koleje.

Ukázal se i Dienstbier

Na akci, kterou pořádá iniciativa ne rasismu, vedle sympatizantů krajní levice dorazil například i senátor Jiří Dienstbier (ČSSD), předseda České pirátské strany Ivan Bartoš či aktivista Jan Májíček, který přitom magistrátu na dnešek ohlásil vlastní demonstraci v horní části Václavského náměstí.

Vandas nesměl chybět

V dolní části Václavského náměstí si o hodinu později dala sraz krajní pravice. Účastníci akce třímají transparent s nápisem "Identita, mládež, revolta" a vlajky s českým lvem či s logem Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). S projevem vystoupil předseda DSSS Tomáš Vandas, který zkritizoval všechny polistopadové vlády za rozkradení národního majetku, Evropskou unii či údajné omezování svobody projevu.

minehava ( 17. listopadu 2013 19:50 )

Nebýt pár tzv.extremistů,slavil by se dnešní den jak za totáče a zrovna tak nudné by byly komentáře o oslavách.Mimochodem,mezi extremisty vnitro zařadilo i prostého kresliče tykadel Smetanu a jeho příznivce.V našem státě je velice lehké být extremistou.Stačí,když nedržíš hubu a krok,jak za totáče.Nikdo z vás neví,zda není na seznamu.  

maxmamba ( 17. listopadu 2013 19:43 )

maxmamba ( 17. listopadu 2013 19:41 )

Vandas=naprostá pravda,ale existuje tady bohužel verbež,která u těch koryt bude ještě ležet i po smrti

namoroman ( 17. listopadu 2013 19:30 )

Nevím proč mi Vandasovy hesla a připadají primitivní a úderná.Ale proč je jejich realizace tak komplikovaná a zdánlivě zcela nemožná...to nepochopím

zlymikes ( 17. listopadu 2013 18:16 )

bulvár o nich napsal a tak byl úkol splněn.peníze za účast ve volbách běží a tak už o nic nejde.ale ten vandas má pravdu

Zobrazit celou diskusi