Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Cenzura v České televizi: Vedení nadržuje Zemanovi, stěžují si redaktoři

Daniela Drtinová a dalších 22 redaktorů, moderátorů a editorů si stěžuje Radě České televize na to, že ovlivňuje vysílání ve prospěch prezidenta Zemana
Daniela Drtinová a dalších 22 redaktorů, moderátorů a editorů si stěžuje Radě České televize na to, že ovlivňuje vysílání ve prospěch prezidenta Zemana  (Autor: profimedia.cz, Archiv Blesku)
Autor: ljš - 
31. října 2013
13:22

Boj o objektivitu zpravodajství České televize pokračuje. Celkem 23 zaměstnanců včele s Danielou Drtinovou si stěžuje na to, že je vysílání ovlivňováno ve prospěch prezidenta Zemana a jeho strany SPOZ. Například ty nejpikantnější záběry jeho virózy byly zcela vystříhány!

Třiadvacet zaměstnanců kanálu ČT24 včetně moderátorky Daniely Drtinové a zástupce šéfredaktora zpravodajství Adama Komerse poslalo Radě České televize dopis s kritikou zpravodajství. Podle dokumentu, jehož text dnes zveřejnil server idnes.cz, šéfredaktor redakce zpravodajství Petr Mrzena zasahoval do zpravodajství televize ve prospěch prezidenta Miloše Zemana i jeho spřízněné strany SPOZ. Vedení televize chce stížnost nechat posoudit nezávislým auditorem.

"Cenzorské zásahy či pokusy o ně, příkazy vedoucí k porušování objektivity a vyváženosti ze strany šéfredaktora zpravodajství se vystupňovaly v době kampaní před volbou prezidenta ČR a po zvolení Miloše Zemana hlavou státu," uvádí se ve stížnosti.

Viróza, prostředníček a Žák

Autoři listu předkládají řadu konkrétních případů. Poukazují například na to, že po oficiálním stanovisku o údajné viróze hlavy státu u korunovačních klenotů byly ze zpravodajství staženy záběry vrávorajícího prezidenta. Dalšími příklady jsou zpravodajství o vztyčeném prostředníčku výtvarníka Davida Černého směrem k Hradu, které se objevilo jen ve čtené zprávě a bylo vyřazeno z hlavní zpravodajské relace Události, nebo fakt, že po personálním zemětřesení v resortu ministerstva dopravy dostal prostor k vyjádření jen ministr Zdeněk Žák kandidující za SPOZ.

Odvysílána nebyla také tiskovka Karla Schwarzenberga k problematice Benešových dekretů, přestože na ni byl přichystán přenosový vůz. Mrzena ho údajně nechal stáhnout se slovy, že neví, co předseda TOP 09 řekne.

Strach

Jméno byli ochotni zveřejnit jen Drtinová s Komersem, všechny signatáře zná pouze předseda Rady České televize Milan Uhde. "Jména nezveřejňujeme kvůli obavám z pomsty a taky po zkušenostech z dob minulých," píše se v textu dokumentu. Když s obdobnými námitkami na konci roku 2011 vystoupil redaktor Jakub Kalenský, byl o pár týdnů později na hodinu propuštěn, uvedli signatáři.

Podle Uhdeho to svědčí o tom, že v ČT vládne atmosféra obav z otevřeného jednání. "To je podle mě neméně znepokojivá zpráva jako obsah toho podnětu. Obojí je pro mě jako člena rady velmi znepokojivé," poznamenal.

Generální ředitel ČT Petr Dvořák hodlá zpravodajství podrobit nezávislému auditu. O problému prý věděl už od sprnové schůzky s Danielou Drtinovou.

aluman ( 31. října 2013 23:20 )

Ano, bavíš se ve své zmatenosti sám se sebou

japos22 ( 31. října 2013 20:52 )

Proč je to nepříjemné?

kukuku ( 31. října 2013 18:54 )

Sloveso nepobírat neznám (ani čeština ho nezná), ale vím, že se bavím s jednoduchým individuem.

japos22 ( 31. října 2013 18:51 )

Musím tě zklamat, Zeman opravdu není ředitel ČT, i když by se mu to opravdu líbilo

japos22 ( 31. října 2013 18:42 )

Až bude ředitelka ČT a bude mít za chod ČT odpovědnost, může si dělat zpravodajství podle libosti, teď může být slepice ráda, že je ráda.

Zobrazit celou diskusi