Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

ŘSD vyplatilo 357 milionů právníkům! Pracoval pro ně i manžel Verešové

Na Ředitelství silnic a dálnic se platily právníkům vysoké honoráře. Mezi najatými poradci byl přitom i manžel Verešové Daniel Volopich
Na Ředitelství silnic a dálnic se platily právníkům vysoké honoráře. Mezi najatými poradci byl přitom i manžel Verešové Daniel Volopich  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
30. září 2013
23:01

Nejvyšší kontrolní úřad zjistil další pochybení v hospodaření Ředitelství silnic a dálnic! A uvedl, že v letech 2010 až 2013 vyplatilo ŘSD celkem 357 milionů korun na právní služby. Právníci se tak firmě poměrně prodražili... Nechyběl mezi nimi třeba Daniel Volopich, manžel Andrey Verešové a švagr člena SPOZ Martina Nejedlého, upozorňuje server tyden.cz.

Zvláštnosti v hospodaření Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) už patrně nikoho nepřekvapí. Na další přišel Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který nyní odhalil třeba to, že některé dodané služby neodpovídaly zadání a že se vyskytla řada podezřelých věcí např. ve využívání firemních aut. ŘSD prý umožňovalo svým zaměstnancům využívat služební vozy pro osobní účely bez placení nájemného. Týkalo se to 53 aut! "Řidiči těchto vozů přitom vykázali, že průměrně čtvrtinu až třetinu kilometrů najeli právě za soukromými účely. U některých aut to bylo ale až 85% najetých kilometrů," píše úřad.

Nejzávažnější chyby však byly nalezeny v placení právních služeb. Podle zjištění NKÚ si ŘSD zaplatilo od roku 2010 do března 2013 za právní služby závratných 357 milionů korun. Náklady prý významně rostly především mezi lety 2010 a 2011 a to o 62%. Současné vedení ŘSD se však hájí tím, že milionové smlouvy vznikly za bývalých šéfů. A proto nemohlo hodinové mzdy právníků měnit.

Mezi najatými právníky i manžel Verešové

Vysoké a podivné smlouvy, připomínající výhodné "kamarádšofty", měly tedy vzniknou v dobách vlády kontroverzního ministra dopravy Aleše Řebíčka. "Například s jedním z právních poradců uzavřelo generální ředitelství 21 prováděcích smluv za celkem 109 milionů korun, z nichž 17 podepsalo těsně před koncem platnosti rámcové smlouvy," uvedl NKÚ. Mezi advokáty, které si ŘSD platilo, pak byl podle Týdnu třeba manžel známé modelky Andrey Verešové třeba Daniel Volopich.

Vysoké odměny i za stěhování archivu o dvě patra výš

Nad dodanými právními službami přitom člověk jen kroutí hlavou. Právní poradce třeba za sazbu 3500 Kč na hodinu vytvářel obrázek ke směrnici (za 7000 Kč) nebo stěhoval archiv o dvě patra výš (za 29 750 Kč). "U tří prováděcích smluv generální ředitelství kontrolorům nedoložilo, jaké služby byly na jejich základě poskytnuty," doplnil úřad. Kontrola také zjistila, že ŘSD porušilo zákon o veřejných zakázkách, když jednu z velkých zakázek rozdělilo na sedm menších a nemuselo tak vypsat výběrové řízení.

Ministr Žák si zve na kobereček šéfa ŘSD

Ministr dopravy Zdeněk Žák považuje zjištění NKÚ za závažná. V úterý se proto chce osobně sejít s ředitelem ŘSD Davidem Čermákem, který mu má situaci vysvětlit. V současnosti přitom ŘSD vypisuje novou soutěž na poskytování právních služeb na čtyři roky za zhruba 150 milionů korun, čímž by náklady na právní služby měly do budoucna výrazně klesnout.

panda82 ( 1. října 2013 09:11 )

No tolika milionů si naúčtoval a jeho žena nemá na spodní prádlo a musí se producírovat nahá. Jo právnici jsou ...... a Verešová tam nabírá praxi a zkušenosti

tetahb ( 1. října 2013 08:07 )

"Mezi advokáty, které si ŘSD platilo, pak byl podle Týdnu manžel známé modelky Andrey Verešové třeba Daniel Volopich" Ona těch manželů má více?

ouha ( 1. října 2013 07:54 )

Je to prostě jen NAVONĚNEJ ZLODĚJSKEJ PÓVL. Navrch huj - uvnitř fuj.

dom01 ( 1. října 2013 06:23 )

Ta přeci musí mít vždy něco extra.

fotrpjotr ( 1. října 2013 01:34 )

Volopichové se nechce nakupovat v sekáči,i když si nic jiného na tu její postavu nezaslouží,na podřadné tělo,podřadné ošacení.

Zobrazit celou diskusi