Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Neschopní úředníci a korupce. Tak vidí zaměstanci ŘSD vlastní firmu

Na Ředitelství silnic a dálnic se snesla drtivá kritika
Na Ředitelství silnic a dálnic se snesla drtivá kritika  (Autor: Foto Aha! - Petr Novotný)
Autor: ljš - 
10. prosince 2013
09:18

Neplnění termínů, špatně nastavený systém, neschopní úředníci, bující korupce. Tak nehodnotí prostředí v jedné z klíčových státních firem, Ředitelství silnic a dálnic, nezávislí kontroloři, ale samotní její zaměstnanci! Co se tam děje?

„Ředitelství silnic a dálnic je zcela nefunkční organizací s neschopnými úředníky. Jejich absence v práci supluje zadáváním do veřejného sektoru, ovládaného soukromými konzultačními firmami,“ píše se v situační zprávě, jejíž úryvky zveřejnily dnešní Lidové noviny.

Podstatou problému je fakt, že si ŘSD na jednotlivé své projekty většinou najímá jako stavební dozor a supervizi externí firmy. Není výjimkou, že ty pak střídavě pracují pro stát i soukromé podniky, které zakázky realizují. Otvírá se tak prostor pro navyšování cen staveb, prodlužování termínů a současně s tím klesá kvalita.

Řešení?

Dokument není nijak starý, popisuje situaci z konce letošního října. Ta je přitom podle všeho téměř navlas stejná jako před více než dvěma lety. Přesto s ní politici ani manažeři nic nedělají. Nový ministr stihne vždy jen přislíbit plánované navýšení počtu zaměstnanců úseku kontroly ze současné dvacítky na 133 úředníků, kteří by konečně měli zajistit kvalitní stavební dozor jednotlivých projektů. K dalšímu kroku však již nikdy nedojde.

Nynější šéf resortu dopravy Zdeněk Žák navíc ani s takovýmto řešením nesouhlasí. "Generální ředitel má navrhnout nový systém kontroly. Nevidím řešení ve zvyšování počtu lidí na centrální úrovni, ale na klíčových stavbách," řekl Lidovým novinám.

Největší průšvihy ŘSD

* zvlněná D47 - Stavba dálnice D47 sloužila zřejmě jako skládka. Dělníci našli několikrát pár metrů od silnice pod zemí haldy odpadu, například skladiště starých pneumatik! Celkem se na stavbě našlo kolem 900 průšvihů, které vedly ke zvlnění vozovky.

* zvlnění a sesuv na D11 - Dálnice se propadala a následně zvlnila na úseku mezi Poděbrady a Hradcem Králové. Špatně odvedená práce vedla také k sesuvu svahu u Praskačky. Odklízení bahna pak vedlo k dopravním omezením.

* mosty - Vážným problémem mostů na D47 je koroze, stavby rezivěji a odlamují se z nich části. Na mostu přes Lochkovské údolí na Pražském okruhu se objevily trhliny.

 

rukka ( 10. prosince 2013 21:31 )

na všech úřadech a statních firmách pracují pouze na vedoucích místech neschopný a všehoschopný hovada bez jakýchkoliv znalostí - a ti si k sobě berou neschopné známé a jejich známé - schopní jsou pouze krást, ale ani to ne sofistikovaně - pouze berou úplatky

bizon_pepa ( 10. prosince 2013 14:30 )

Ve státních firmách je volnější režim a tak tohle nepřekvapí. Spíš to vypadá na začátek boje o nová místa.

gabreta ( 10. prosince 2013 11:26 )

Strnade ty seš úplně blbej! Jaký bys měl honit dárky, když ti je přinese Ježíšek?

strnad86 ( 10. prosince 2013 10:35 )

Ahoj , už máte dárky na Vánoce? Portál www.AkceZ.cz Vám jako 1. v ČR vrátí peníze nejen za nákup v e-shopech, ale i za platbu pojištění či půjčku. Podívejte se!

kodlofon ( 10. prosince 2013 10:25 )

Maji pravdu tak co tam jeste delaj?Proc je nevyhodi?

Zobrazit celou diskusi