Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Provoz mýtného stojí miliardy: Jeho šéf má vilu za 15,5 milionů

Šéf odboru elektronického mýtného Václav Nestrašil
Šéf odboru elektronického mýtného Václav Nestrašil  (Autor: archiv Blesku, reprofoto dopravnifederace.cz)
Autor: simao, INT - 
21. května 2013
10:44

Státní úředník a luxusní dům v Černošicích za 15,5 milionu? Žádný problém. Václav Nestrašil, šéf často kritizovaného systému mýtných bran, který stál miliardy a další balík peněz spolkne jen jeho provoz, si zkrátka takhle žije. Aniž by svůj majetek měl potřebu přiznávat. Náhoda?

"Pověřil jsem generálního ředitele Čermáka, aby věc prověřil a podal mi komplexní informaci," sdělil ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS) Lidovým novinám, které na honosné bydlení státního úředníka Nestaršila upozornily.

Čermák velí Ředitelství silnic a dálnic a je tak nyní na něm, aby celou věc kolem bydlení svého podřízeného Nestrašila prověřil. nestrašil již od roku 2007 vede na Ředitelství odbor elektronického mýtného.

Na otázku, zda je vila za 15,5 milionu u státního úředníka běžná věc, přitom ministr Stanjura odpověděl: "Nedokáži to říct, nevím, z jakých pochází poměrů, nevím, jak je starý, zda měl před příchodem do státní správy nějaký majetek. Kdyby to byl člověk rok po škole a byt mu nekoupili rodiče, potom by to bylo divné."

Podle LN přitom Nestrašil porušil zákon o střetu zájmů, protože nepodal majetková přiznání, ve kterých by vysvětlil původ peněz, za které pořídil luxusní dům. "Zapomněl" však přiznat třeba i šestimilionovou hypotéku na byt...

"Já to určitě mám přikrytý. Je to všechno doložitelný. Takže já nemám co skrývat. Tři nemovitosti jsme prodali a z toho jsme postavili," bránil se však Nestrašil po dotazu LN.

Kdo se na mýtném napakoval?

Otázkou tak je, zda má tohle zapírání cokoli společného s tím, že se mýtné brány samy o sobě stávají černou dírou na peníze. Obratem v nich mizí miliony, které vydělají - a to kvůli jejich nákladné údržbě. Již dříve se přitom spekulovalo, zda na mýtném nezbohatl třeba exministr dopravy Aleš Řebíček.

Podle Nejvyššího kontrolního úřadu je navíc smlouva o provozování mýtných bran, uzavřená s firmou Kapsch, nevýhodná. Stát již celkově podle odhadů zaplatil za mýtné 16 miliard, systém si vydělal na sebe jen polovinu z téhle částky. A Kapsch prý díky smlouvě dosahuje poměrně snadno na štědré bonusy.

"Ministerstvo dopravy uzavřelo pro stát nevýhodné smluvní ujednání týkající se zvýšení odměn pro generálního dodavatele. ŘSD mu tak v roce 2007 až 2011 zaplatilo odměnu 750 milionů korun," potvrdila nedávno ČT mluvčí Nejvyššího kontrolního úřadu Olga Málková.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Ford Henry ( 21. května 2013 11:44 )

Takže vlastně úspěch. Mýto bylo zavedeno aby ti co ho organizovali si hmotně pomohli a jak vidíme tak se to podařilo.

sores ( 21. května 2013 11:00 )

O všem se než kecá a kecá a dál se vesele krade a obohacuje! Vážení, co není v Česku zakázané, to je povolené!Jestliže se na mýtném vybralo několik miliard ale polovinu zisku si rozdělili mezi sebe tak co se divíte? Z prům.českého platu by neměl vilu za 15mega, to dojde i největšímu pitomci v Česku,že.Takže kdo v tom umí dobře chodit ať krade vesele dál,když nebude on, bude krást jiný.Tak to v prťatém korupčním Česku chodí od r.1989

Zobrazit celou diskusi