Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kolona 26 km na D1: Kvůli uzavírce, kde se nepracovalo! Ještě jednou a poletíte, hrozí ministr

Na dálnici D1 byla až 26 kilometrů dlouhá kolona. Kvůli práci na silnici, kde nebylo po dělnících ani vidu, ani slechu (ilustrační foto)
Na dálnici D1 byla až 26 kilometrů dlouhá kolona. Kvůli práci na silnici, kde nebylo po dělnících ani vidu, ani slechu (ilustrační foto)  (Autor: ČTK)
Autor: simao - 
26. srpna 2013
15:11

Na dlouhé hodiny uvízli v neděli v podvečer řidiči na D1. Vytvořila se rekordní až 26 kilometrová kolona. A podle všeho zbytečně! Kvůli uzavírce, na které se nepracovalo. Tahle situace rozběsnila i ministra dopravy Zdeňku Žákovi. Ještě jednou a viník příště poletí, vzkázal Ředitelství silnic a dálnic.

Za zvýšený nedělní provoz na D1 bezpochyby mohl závěr Velké ceny ČR silničních motocyklů v Brně, kterou navštívilo o víkendu téměř 223 tisíc diváků a podle policie na brněnském okruhu a v jeho okolí parkovalo včera skoro 8700 aut, 2770 motorek a desítky autobusů.

Ti, kteří se v podvečer vydali směrem ku Praze, pak uvízli v obří koloně, táhnoucí se 26 kilometrů. Odehrály se v ní sice drobnější nehody, které na plynulosti dopravy nepřidaly, jenže hlavní problém byl jinde. Silničáři, (ne)pracující na rekonstrukci dálnice, hrubě pochybili!

Uzavírka v místě, kde se nepracovalo

Na kritickém 81. kilometru dálnice totiž měla probíhat oprava mostu. Nikdo zde však nepracoval, přesto zde byla uzavírka. "Před tímto místem byla doprava zúžena do jednoho jízdního pruhu a od toho místa se doprava začala kupit," potvrdila krajská policejní mluvčí z Vysočiny Dana Čírtková. Podle svědectví řidičů vypadal pruh sjízdně.

Jenže Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se brání, že se práce zasekly kvůli tomu, že došel materiál na míru, který nebyl v neděli k dispozici. A otevřít uzavírku by prý nebyl dobrý nápad. "Provizorní oprava nebyla technicky možná a pouštět dopravu byť na několik hodin na toto místo by ohrožovalo bezpečnost," stojí ve vyjádření ŘSD.

Ministr dopravy: Viníka příště čeká postih!

Jenže tohle vysvětlení ministrovi dopravy Žákovi rozhodně nestačí. "Pokračování stávajícího režimu uzavírek na D1 považuji za neúnosné. Generálnímu řediteli ŘSD jsem proto uložil, aby přijal okamžitá opatření, která zabrání opakování situace z neděle 25. srpna," říká Žák a čertí se: "Není možné, aby byl převeden provoz do jednoho pruhu, aniž by se v daném místě pracovalo!"

Napříště by tak měl být pro dálnici D1 zřízen krizový štáb, který na uzavírky bude dohlížet. "V momentě, kdy bude někde zbytečná uzavírka, tak budeme tlačit na to, aby se v době, kdy se v jejím okolí nepracuje, rozšiřovala zpět na dva pruhy, o to víc v dopravních špičkách," řekl Žák serveru lidovky.cz. A jestli ŘSD nedokáže vyhovět jeho žádostem, čeká viníka postih. Za D1 tak můžou padat i hlavy, stát prý k problémům přistupoval zatím příliš benevolentně.

anettavaiglova ( 27. srpna 2013 18:42 )

Hoj! Teď se šíří po netu a mezi lidma ojedinělá metoda, jak vydělat peníze - vhodná pro lidi, co jsou doma! Vydělávám si takto bez práce už nějaký čas a jsem tím fascinována Do práce chodit sice nepřestanu, nicméně když to jde, tak toho využívám na maximum Kdyžtak mrkněte na DveStrany.cz

zabibol ( 27. srpna 2013 08:15 )

Oprava bude trvat dlouho, dlouho, protože komunisti ošidili co se dalo.

zabibol ( 27. srpna 2013 08:13 )

To by se za komunistů stát nemohlo. Nic by se nestavělo, protože by nebyl písek, cement, technika, nafta, lidi......

rick07 ( 26. srpna 2013 22:14 )

Je to neprijemne,no 2x mesacne si to z Brna do Prahy a spat po D1 musim vytrpiet.Ako tak sa to da v lavom pruhu.Cesko povazujem za celkom vyspely stat,no ako sa pracuje na D1 je tragedia.Na obmedzenych usekoch v strede silnice,kde boli zvodidla,pracuje par amaterov bez poriadnej techniky.V tomto tempe to nedostavaju ani za 5 rokov.Proste dalsi tunel.

horstfuxteleshop ( 26. srpna 2013 20:29 )

tak tohle by se za komunistů stát nemohlo, dnešní dělníci a technici nejenže nic neumí, ale ještě jsou líný a neschopný jako prasata

Zobrazit celou diskusi