"Když se objevila kauza viróza pana prezidenta, tak se během denních zpráv měnily autentické záběry vrávorajícího Miloše Zemana na záběry archivní. Což někteří redaktoři vnímali jako pokus o manipulaci, ale lidé z vedení zpravodajství tvrdili, že jde jen o opatrnost," šokovala Drtinová v rozhovoru pro magazín Lidových novin. 

Spekulace o tom, že byl prezident Zeman při zahajování výstavy korunovačních klenotů pod vlivem alkoholu se vyrojily takřka okamžitě. Přítomní politici většinou nechtěli celou událost komentovat s tím, že každý si udělá svůj obrázek sám. K tomu, ale diváci České televize neměli příliš možnost. "Zkrátka pokud Hrad řekl, že má prezident virózu, tak se vedení zpravodajství snažilo v denních zprávách neposilovat podezření, že by vrávorající prezident nemusel mít virózu. Že by taky mohl být zavirovaný něčím jiným," vysvětlila Drtinová.

Kauza odvolání

Diváky oblíbená, politiky nenáviděná moderátorka se nebála promluvit ani o kauze svého odvolání z Událostí, komentářů a odhalila, co jí předcházelo. Ředitel České televize Petr Dvořák se prý politiků vyptával, jak se dívají na její práci a také na výkony jejího kolegy Václava Moravce.

Drtinová neváhala a ředitele se zeptala, zda je to pravda. "Vy si myslíte, Danielo, že se nemohu zeptat politiků na to, jak pracujete? Vždyť je to přece významná cílová skupina," odpověděl jí prý. "Zkoprněla jsem a řekla jen: "Pane generální řediteli, já si myslím, že ředitel sebevědomé veřejnoprávní televize nechodí za politiky a neptá se jich na své moderátory," uvedla.

Otázkou je, co Dvořák myslel výrazem "významná cílová skupina". Svým počtem jistě politici sledovanost České televize nevytrhnou, je to tedy jejich mocenský vliv, co na šéfa tohoto veřejnoprávního média tak působí?

Jsem semetrika

Přesto Daniela pochybuje o tom, že by byla odvolána na žádost nějakého konkrétního politika. Proč se jí ale bojí i nejvlivnější muži Česka? "Já mám pocit, že čeští politici velmi těžko snášejí, když s nimi "cvičí" moderátorka - žena. Možná hraje roli i to, že mám ostré rysy. A když to trochu zlehčím, každý z nich má nějakou podobnou semetriku doma. A že s ním cvičí další xantipa ještě večer před kamerami," vysvětlila.