Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Berlusconi má další problém: Podle soudců spolupracoval s mafií!

Autor: ČTK, geo - 
8. září 2013
11:00

Nedávno byl italské expremiér odsouzen za daňové podvody, teď čelí ještě závažnějšímu obvinění.  Ještě dřív než se dostal do politiky, dlouhá léta udržoval úzké styky s mafií a dokonce jí platil v rámci jakési "dohody o neútočení". Vyplynulo to z rosudku nad blízkých spolupracovníkem, kterého soud ze spolupráce s mafií usvědčil.

Spekulace o napojení Berlusconiho na podsvětí oživili soudci, kteří dohody mediálního magnáta se sicilskou mafií Cosa Nostra popsali v odůvodnění odsuzujícího rozsudku pro politikova dlouholetého blízkého spolupracovníka Marcella Dell'Utriho. Informovala o tom italská média. Odvolací soud v Palermu poslal letos v březnu bývalého senátora Dell’Utriho na sedm let do vězení za spolčení s mafií. Odůvodnění rozsudku na téměř 500 stranách ale soud zveřejnil teprve tento týden.

Senátor jako spojka

Podle soudců jednasedmdesátiletý Dell'Utri působil jako jakási spojka mezi Berlusconim a představiteli mafie, kterým předával vysoké částky nejen za ochranu vlivného podnikatele, ale i za pomoc s jeho obchodními aktivitami na Sicílii. První schůzka se údajně uskutečnila v roce 1974 a "nadstandardní vztahy" pak všichni udržovali až do roku 1992, kdy mafie na Sicílii zavraždila dva soudce pomocí nastražených bomb.

Služby na oplátku

Součástí dohody prý byla ochrana před případným vyhrožováním, ale také pomoc Berlusconiho aktivitám ve stavebnictví a v mediální oblasti na Sicílii. Jeden ze členů mafie také dostal práci ošetřovatele koní v Berlusconiho vile v Arcore u Milána, podle všeho to ale byla pouze zástěrka a Vittorio Mangano působil spíš jako "místní zástupce" Cosy Nostry.

Prokázané spojení s mafií

V soudní zprávě se píše, že role Dell'Utriho je prokazatelná a že právě jeho rukama procházely do pokladny mafie miliony eur poskytované Berlusconim. Bývalý senátor spolčení s mafií odmítá a odvolal se k Nejvyššímu soudu. Rozsudek zatím proto není pravomocný.

Ačkoli o údajných stycích expremiéra s mafií italská média už dříve psala, je dokument soudu jakýmsi oficiálním potvrzením toho, že šlo o podložené informace. Berlusconi každopádně nemůže být za tento přečin souzen, protože už uplynuly promlčecí lhůty.

Berlusconi odsouzen za daňové úniky

Nové informace mohou nyní ještě více poškodit pověst šestasedmdesátiletého politického matadora a zproblematizovat jeho další působení ve veřejném životě. To je ale beztak ohroženo kvůli jeho soudním kauzám. Expremiér si začátkem srpna vyslechl vůbec první pravomocný rozsudek; za daňové úniky ve společnosti Mediaset dostal roční trest vězení a Senát se příští týden začne radit, zda Berlusconimu odebere mandát.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tarot666 ( 8. září 2013 12:04 )

 Kámoš Topolánka,to vystihuje vše.....

svrab ( 8. září 2013 11:50 )

Mrdoune tak ty spolupracuješ s mafií.

abzk ( 8. září 2013 11:23 )

Berlusconi spolupracoval s mafií před nástupem do politiky, u nás pro mafii makaji politici, všichni, jestli někteří ne tak s nástupem k moci začnou.

Zobrazit celou diskusi