Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Potvrzeno! Berlusconi dostal čtyři roky

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi byl odsouzen ke čtyřletému trestu.
Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi byl odsouzen ke čtyřletému trestu.  (Autor: EPA)
Autor: ljš - 
2. srpna 2013
09:02

Okrádal stát na daních a půjde za to sedět, přestože myslel, že je nedotknutelný. Italský nejvyšší soud potvrdil Silviu Berlusconimu (76) čtyřletý trest, díky amnestii si ale odsedí jen rok, a to navíc možná doma.

Italský nejvyšší soud dnes potvrdil rozsudek v kauze daňových úniků bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho. Byl za to odsouzen ke čtyřletému vězení, tři roky z toho se ale vymazávají v důsledku amnestie z roku 2006. Je to první definitivní verdikt nad šestasedmdesátiletým Berlusconim, který je jinak souzen v desítce dalších kauz. Do vězení ale ani tak zřejmě nebude muset, protože si výsledný roční trest může odpykat v domácím vězení nebo veřejně prospěšnou prací.

Soud zároveň nařídil revizi soudního rozhodnutí o pětiletém zákazu vykonávání veřejných funkcí, který byl součástí původního verdiktu.

Krátké tresty se v Itálii zpravidla nevykonávají ve věznici, takže dnešní rozhodnutí by mohlo znamenat pro Berluconiho rok domácího vězení. Také možná jenom rok veřejně prospěšných prací. Situaci mu navíc usnadňuje vysoký věk.

Dva soudy nižších instancí předtím vyměřily Berlusconimu čtyřletý trest za daňové úniky za jeho působení v mediální společnosti Mediaset. Podle obžaloby se zaměstnanci Mediasetu s Berlusconim v čele v 90. letech nezákonně obohatili o stovky milionů eur, když nakupovali vysílací práva přes zahraniční prostředníky za uměle navýšené ceny. Proces trval sedm let.

nofar ( 2. srpna 2013 11:15 )

Aspon nejaky.

manolla1 ( 2. srpna 2013 10:01 )

Jedním slovem = darebák, trest dostal nízký!

Zobrazit celou diskusi