Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zemanův krok prověří v EU: Nejsem Hitler, ale nechám si narůst knírek, vtipkuje prezident

Autor: simao, ČTK - 
16. července 2013
14:36

VIDEO: Vznik úřednické vlády v Česku i přes odpor politických stran neunikl pozornosti poslanců v EU. Tenhle politický krok, za kterým stojí prezident Zeman, chtějí nechat dokonce prověřit. Jenže Zeman si z toho nic nedělá. Ústava ČR mu prý tuhle možnost zkrátka dala. Stejně tak ho v klidu nechávají přirovnání k Hitlerovi, či Berlusconimu. A svým kritikům vzkazuje, že si klidně nechá narůst knírek.

Miloš Zeman dnes zodpověděl několik otázek novinářům v Červeném Kostelci při pokládání základního kamene mobilního hospicu. Týkaly se především současné politické krize, jejího řešení, ale také kritiky, které Zeman čelí za své rozhodnutí jmenovat Rusnokovu vládu i přes odpor parlamentních stran.

V německém a rakouském tisku Zemana kvůli tomu označili dokonce za feudálního pána a slona v porcelánu, který v Česku svádí usilovný boj s Parlamentem. Ale také za politického hulváta a šarlatána, podobného, jako italský expremiér Silvio Berlusconi, či maďarský premiér Orbán, uvedl vídeňský deník Die Presse.

Zeman si z kritiky nic nedělá

Zeman však sám poukázal, že další rakouský list Kleine Zeitung ho přirovnal rovnou k nacistickému uzurpátorovi Adolfu Hitlerovi a šéfovi komunistického převratu Klementu Gottwaldovi. "Myslím si, že tyto dva rakouské deníky, si poněkud odporují, protože nemohu být současně Berlusconim a Orbánem a také Hitlerem a Gottwaldem," uvedl dnes se škodolibým úsměvem Zeman. Prý o tom všem však popřemýšlí. "Možná, že si nechám narůst knírek, fajfku už kouřím 20 let," dodal Zeman s nadhledem.

Video  Zeman: Rakouský tisk už mě přirovnal i k Hitlerovi  - Jitka Pecharová
Video se připravuje ...

Prezidenta příliš nevzrušuje ani kritika z EU. Místopředseda Evropského parlamentu Othmar Karas a šéf tamního zahraničního výboru Elmar Brok totiž chtějí, aby Evropská komise "rychle prověřila", zda vznik vlády v ČR neodporuje unijním hodnotám.

Zeman je však v klidu. Podle něj se "každý snaží nějakým způsobem zviditelnit", což je prý i případ těchto unijních politiků. "Přál bych tedy místopředsedovi EP, aby dříve, než bude mluvit, se seznámil s ÚStavou ČR," dodal Zeman s tím, že mu Ústava v nepřikazuje, aby vládu jmenoval s předběžným souhlasem stran.

Zeman o Fischerovi: Je to jeho věc

Vedle toho se Zeman vyjádřil i ke kauze narychlo splacených dluhů ministra financí Jana Fischera. "Je záležitostí jeho a samozřejmě i pana ministerského předsedy (Rusnoka), jak se k věci postaví. On sám (Fischer) inzeroval, že do svaté Anny, tedy do 26. července, chce mít své dluhy vyřešeny," uvedl dnes Zeman, který zdůraznil, že Fischerovy dluhy byly dluhy soukromé.

"Sám se domnívám, že není důvod cokoli utajovat a že je užitečné být maximálně transparentní," dodal Zeman.

itartas ( 16. července 2013 23:45 )

Milda by si měl ty své vtipy odpustit a reagovat vážně, jasně a přímočaře.

itartas ( 16. července 2013 23:43 )

ani já ne!

itartas ( 16. července 2013 23:42 )

annakarenina ( 16. července 2013 18:31 )

...... a stejne vysokou invalidni penzi.

annakarenina ( 16. července 2013 18:29 )

Zda se, ze pri porodu lekari upadla.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa