Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman je jako feudální vládce! Na Hradě je slon a ve vládě jeho loutky, píší v zahraničí

Prezident Miloš Zeman a premiér úřednické vlády Jiří Rusnok na Hradě
Prezident Miloš Zeman a premiér úřednické vlády Jiří Rusnok na Hradě  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák)
Autor: simao, ČTK - 
11. července 2013
14:20

Nadstranická úřednická vláda? Nedělejte si srandu, vždyť jdou na ruku Miloši Zemanovi! To vzkazují z Německa v době, kdy se Rusnokovi ministři ujímají svých úřadů. Schytal to i český prezident, který si vysloužil v zahraničních tiscích označení feudální vládce, slon v porcelánu i další. A to vše kvůli tomu, že jmenoval Rusnokův "loutkový" kabinet.

Jmenování úřednické vlády s řadou levicových prezidentových "kamarádíčků", Miloš Zeman mnohé rozzuřil. A to nejen představitele dosavadní pravicové vládní koalice. Rozporuplných reakcí se Zemanův krok dočkal i ze zahraničí.

Ave Zeman! Vláda si zvolila stranu, píší Němci

Své vlastní mocenské zájmy prý Zeman staví na úroveň blaha země a stal se z něj spíš feudální vládce, píše dnešní deník Frankfurter Rundschau. "Mluvit o nadstranickém kabinetu expertů by bylo zcela scestné," stojí v komentáři s názvem Český feudalismus.

Zeman sice neporušil ústavu, ale "vysmál se jejímu demokratickému duchu, když obešel parlament a shromáždil okolo sebe své politické kamarády - údajně proto, aby řídili zájmy země," píše se v článku německého deníku, podle kterého Česko před obří státní krizí zachrání jen prozření zákonodárců, že jde v první řadě o boj mezi Zemanem a parlamentem. Museli by však prý spojit při budoucích hlasováních své hlasy a sami sebe poslat z poslaneckých lavic domů...

Die Presse: Na Hradě řádí slon

Rakouský list Die Presse pak v komentáři Slon na Hradčanech dodává: "Od doby, co (Zeman) sídlí na Pražském hradě, chová se, jako by nebyl nejvyšší, ale jedinou instancí. Slon v obchodě s porcelánem jedná nejspíš uvážlivěji než Zeman v prezidentském úřadě." Jmenovat vládu bez souhlasu parlamentu tak prý není ani tolik vyhledávání konfliktů, jako jednoduše krátkozraké řešení.

Die Presse také upozorňuje na Zemanovu zálibu v alkoholu a jeho bonmot o tom, že zatímco Hitler byl abstinent, válku vyhrál alkoholik Churchill. "Asi by mu měl někdo říci, že Napoleon abstinent nebyl," vzkazuje do Prahy vídeňský deník.

The Economist: Zeman dál posouvá mantinely své moci

Britský týdeník The Economist ve článku Zemanovo uchopení moci upozorňuje, že se Zeman snaží rozšířit prezidentskou moc od chvíle nástupu do funkce. Žene ho k tomu patrně myšlenka, že díky hlasům od lidí v přímé volbě na to vlastně právo. Nebezpečně k tomu však Zeman využívá i současné vládní krize, upozorňují Britové.

Také Havel a Klaus prý zkoušeli hranice svého mandátu, ale vždy vybrali premiéra, kterého podporovala parlamentní většina. Tím nyní byla Miroslava Němcová, jenže Zeman její jmenování první českou premiérkou smetl ze stolu, i když měla údajně zajištěnou podporu 101 poslanců ve Sněmovně a její vláda by tak důvěru dostala.

Jsou to loutky, zní z Bruselu

Bruselský týdeník European Voice pak v návaznosti na to označuje vládu premiéra Jiřího Rusnoka narovinu jako "vládu loutek" s vazbami na Zemana. A pozastavuje se i nad tím, že se českým ministrem financí stal donedávna zadlužený Jan Fischer. "Toto jmenování (Fischera) má v sobě něco tragikomického vzhledem k tomu, že je po své neuvážené prezidentské kandidatuře zatížen dluhy," uvedl European Voice.

steelheart ( 14. července 2013 22:08 )

steelheart ( 14. července 2013 22:08 )

steelheart ( 14. července 2013 22:07 )

jasně, a největší starost o nás projevují v Německu a Rakousku

steelheart ( 14. července 2013 22:06 )

tvůj nick vyjadřuje úroveň tvýho mozku!

lynx ( 13. července 2013 12:19 )

Potrefená husa zakejhá!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa