Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Nástupce Nagyové: Zemanovi fandil v televizi, povede kancelář Rusnoka. Náhoda?

Právník Karel Štogl se stal nástupcem Jany Nagyové v čele premiérova kabinetu
Právník Karel Štogl se stal nástupcem Jany Nagyové v čele premiérova kabinetu  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
11. července 2013
08:30

Nástupcem Jany Nagyové v úřadu premiéra se stal právník Karel Štogl (40). Je další osobou, u které se spekuluje, že tenhle post dostal za podporu Miloše Zemana v prezidentské volbě. Zemana dokonce během boje o Hrad vyrazil podpořit přímo do televize během prvního prezidentského duelu.

Advokát Štogl se stal šéfem kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka a nahradil tak na tomto postu zadrženou Janu Nagyovou, jejíž kauzy nezákonného sledování Radky Nečasové vojenskou rozvědkou a uplácení rebelů z ODS trafikami stály hlavu premiéra Nečase.

Právník navštívil Rusnoka během vyjednávání o složení úřednické vlády opakovaně a je dlouholetým členem sociální demokracie. V minulosti dělal třeba poradce senátora za ČSSD Jana Hajdy, ale také někdejšího ministra obrany Jaroslava Tvrdíka, či později u Bohuslava Sobotky, kde dělal osobního tajemníka v době, kdy Sobotka vedl ministerstvo financí. 

"Pan Rusnok v něj má velkou důvěru," prozradil MF Dnes zdroj z okolí nového úřednického premiéra.

Spolupracoval i s Rathem

Štogl přitom pracoval také jako vojenský diplomat při Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ve Vídni, na starosti však měl nějaký čas i rozdělování evropských dotací v Regionálním operačním programu Středních Čech v době, kdy Středočeskému kraji vládl král David (Rath).

Během prezidentské volby se pak Štogl objevil v televizním studiu během prvního duelu Zemana s Fischerem na Primě - a to přímo v táboře Zemanových fanoušků. Kamery jej tehdy zachytily třeba při družném rozhovoru se Zemanovým někdejším poradcem Jaroslavem Novotným.

Zemanova vláda: Přáním voličů i parlamentních stran navzdory

Nyní se Štogl bude těšit podstatně větší pozornosti. Po aféře Nagyová je totiž post šéfa kabinetu premiéra sledovanější, než kdy předtím. A to zvláště ve vládě, která je považovaná za partu Zemanových věrných.

Premiér Rusnok i jeho pravá ruka, místopředseda vlády a ministr financí Fischer však svorně odmítají, že by z nich měly být prodloužené ruce Miloše Zemana. Ten přitom jmenoval vládu, kterou si nevybrali voliči, ani nepřály parlamentní strany.

johanka ( 24. července 2013 16:35 )

To je správné rozhodnutí Snad jste si nikdo nemyslel, že si pan Rusnok nechá jako "šéfku" bývalou kantinskou a účetní, milenku Nečase, paní Nagyovou ????

itartas ( 17. července 2013 11:24 )

krakonosi500..zrovna jsem to chtěla říci...

itartas ( 17. července 2013 11:22 )

alenam: já bych si přála,aby to naše obyvatelstvo procitlo a osvítil je duch svatý a čest a poctivost skončila někde ve středověku nebo o trochu později, kdy si házeli rukavičky a byl souboj.

itartas ( 17. července 2013 11:18 )

Ne to není náhoda, každý šéf se obklopuje svými lidmi, kteří projevili loajalitu a co jako má být? Přece se neobklopí lidmi, kteří ho zradili či jinak podkopli.

horstfuxteleshop ( 12. července 2013 13:11 )

prohrála jsi evidentně, jenom se zeptám, nic to v podstatě neřeší : jsi blondýna?

Zobrazit celou diskusi