Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nagyová a spol. zůstávají ve vězení! Íčko Langer: Vazba je obludná, pusťte je domů

Ivan Langer se vyjádřil ke kauze Nagyová i žádosti o vydání premiéra v demisi Nečase
Ivan Langer se vyjádřil ke kauze Nagyová i žádosti o vydání premiéra v demisi Nečase  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao - 
9. července 2013
13:00

Ostravský soud zatím odložil rozhodnutí o propuštění obviněných v kauze Nagyová na svobodu. Zůstávají tak ve vězení. K přetrvávající vazbě se přitom vyjádřil i někdejší korunní princ ODS Ivan "Íčko" Langer. Tuhle vazbu považuje za obludnou. A co se jednání o vydání Petra Nečase k trestnímu stíhání týče, tam se prý bude hrát o vyváženost moci v Česku.

K soudu v Ostravě dorazily žádosti obviněných v kauze Nagyová na zrušení vazby, ovšem rozhodnutí o jejich propuštění se odsouvá. Potvrdila to mluvčí ostravského soudu Lucie Böhmová.

Důvod je jednoduchý - soud má prý od žalobců zatím málo informací. "Po doručení požadovaných dokumentů soud samozřejmě rozhodne co nejrychleji," dodala mluvčí.

Bývalá Nečasova pravá ruka Nagyová, exposlanci z ODS Tluchoř, Fuksa, Šnajdr, státní úředník Boček i bývalý šéf vojenské rozvědky Páleník tak zůstávají za mřížemi.   

Langer: Pusťte je z obludné vazby domů

Hlavních aktérů kauzy Nagyová se přitom opakovaně zastává třeba exministr vnitra Ivan Langer. V případě složení poslaneckých mandátů rebely z ODS, kteří stáli proti vládnímu daňovému balíčku, podle něj nešlo o korupci. Navzdory tomu, že exposlanci ODS dostali za svůj ústupek místa ve státních podnicích.

Petr Nečas to označoval za běžný politický obchod, Langer s ním souhlasí. "Jsem přesvědčen, že skutek, kterého se měli dopustit P. Tluchoř, I. Fuksa, M. Šnajdr, R. Boček není trestným činem, že se jedná o obludnou a před soudem neobhajitelnou právní konstrukci. Za stejně obludnou považuji jejich vazbu! A proto píši: Pusťte je domů...," uvedl Langer na sociální síti a tuhle výzvu v posledních dnech několikrát zopakoval.

Vedle toho se Langer vyjádřil i k žádosti vrchního státního zastupitelství o vydání Petra Nečase k trestnímu stíhání. "Hlasování Poslanecké sněmovny o ne/vydání P. Nečase bude hlasováním o síle či slabosti jedné ze tří ústavních mocí v zemi. Bude to hlasování o vyváženosti moci soudní, výkonné a zákonodárné," uvádí Langer.

Když viníte je, obviňte i Zemana, dodává Langer

Jenže vyšetřovatelé si v kauze Nagyová myslí něco jiného a aktéry kauzy Nagyová viní z úplatkářství. Íčko Langer k tomu však dodává: "V prokurátorsko-policejní logice sdělení obvinění bývalým poslancům by měl být obviněn i prezident republiky za trestný čin uplácení ve stádiu pokusu, a to za svůj úmysl jmenovat paní Livii Klausovou velvyslankyní na Slovensku za její předvolební podporu jeho osoby v prezidentských volbách," tvrdí Langer na Facebooku a poukazuje na Zemanovo lobbování za Livii Klausovou coby novou velvyslankyni. Rázně tak naznačuje, že i v tomto případě jde o pokus o udělení trafiky.

jackbuchar ( 25. července 2013 21:39 )

Já bych jen panu mgr. Langerovi rád připoměl předposlední volbu prezidenta, kde jako ministr vnitra vyhrožoval, že rovněž nechá zavřít několik lidí, ktčí volbu komplikovali. Rád bych aby se na to nezapomělo !

weirdov ( 16. července 2013 01:34 )

Vazba je skutecne obludna. Je vetsinou proto,aby se vysetril pripad. Tak nechme lidi na pripadu pracovat, at se ukaze, kde je pravda. Zatim to bohuzel pro zucastnene dobre nevypada. Je toho moc, to vsichni vidi,to nejde vysetrit za tyden. Taky se to za tyden nestalo.

enriko ( 10. července 2013 07:28 )

Hlavně obyčejný člověk z levice.

enriko ( 10. července 2013 07:25 )

A nadprůměrně inteligentní, ten se uživí v každém režimu a v každé době.

enriko ( 10. července 2013 07:23 )

Pro blbečky určitě.

Zobrazit celou diskusi