Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exministr Julínek měl způsobit škodu 792 milionů: Zrušili jeho stíhání! Pro nedostatek důkazů

Tomáš Julínek v době, kdy ještě dělal ministra zdravotnictví
Tomáš Julínek v době, kdy ještě dělal ministra zdravotnictví  (Autor: archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
9. července 2013
13:37

Tvrdí, že jeho obvinění je absurdní. A exministr zdravotnictví Julínek si nyní může mnout ruce - důkazů je proti němu nedostatek, a tak Nejvyšší státní zastupitelství zastavilo jeho trestní stíhání v případu tendru na provoz letecké záchranné služby, který prý nebyl pro stát tak úplně výhodný...

V roce 2008 podepsal Julínek jako ministr zdravotnictví smlouvu na provozování vrtulníků záchranné služby se soukromými firmami Alfa-Helicopter a DAS. Podle policie tím státu způsobil škodu 792 milionů!

Státní subjekty, tedy policie či armáda, by prý podle kriminalistů provozovaly tuto službu podstatně levněji. Jenže Julínek se obrátil na soukromníky a stát musel platit.

V souvislosti s tímto případem bylo nedávno zahájeno Julínkovo trestní stíhání. Na jeho hlavu se snedlo obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Exministr se však bránil, že jde o absurdní obvinění. A že nic špatného neudělal. "Jsem přesvědčen, že jsem předložil věcné, pádné a přesvědčivé argumenty, které přispějí k rychlému ukončení celého případu," uvedl Julínek na konci června.

A nyní bylo jeho trestní stíhání skutečně zastaveno. Pro nedostatek důkazů, potvrdila ČTK mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Helena Markusová. Policie se tak musí případem zabývat znovu a důkladněji. A zastupitelství vyhovělo Julínkově stížnosti.

"Rozhodnutí Nejvyššího státního zastupitelství budeme samozřejmě respektovat, ale nejdříve se s ním musíme seznámit," dodal smířeně mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

123automobil ( 11. července 2013 07:33 )

123automobil ( 11. července 2013 07:33 )

123automobil ( 11. července 2013 07:32 )

itartas ( 10. července 2013 15:59 )

... policie zastavila pro nedostatek důkazů hned v první fázi, tak je víc než jasné, že státní zástupce to nechtěl zažalovat, to je bordel!!! A zde přesně máte tu justiční bandu, na někoho se vyšťourá, ale na Juldu nic, copak tam odposlechy nasazeny nebyly? Pročpak ne, že by téměř 800 melounů nestálo za to?

itartas ( 10. července 2013 15:53 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa