Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vondrova kauza ProMoPro: Protikorupční policie obvinila 12 lidí kvůli škodě 388 milionů!

Exministr obrany Alexandr Vondra: Obvinění v kauze ProMoPro se mu vyhnulo
Exministr obrany Alexandr Vondra: Obvinění v kauze ProMoPro se mu vyhnulo  (Autor: Foto Aha! - Petr Novotný)
Autor: simao, ČTK - 
3. května 2013
13:22

388 milionů. O tolik byla údajně předražená zakázka v době, kdy Česko předsedalo Evropské Unii. Získala ji přitom firma ProMoPro a na triku má tuhle kauzu exministr obrany Alexandr Vondra. Protikorupční policie však nyní začala jednat - a obvinila 12 lidí, včetně Vondrovy náměstkyně.

"Činnosti, které ve výši 388 milionů korun proplatil Úřad vlády ČR, neměly být podle kriminalistů vůbec provedeny nebo nesouvisely s předmětnou zakázkou evropského předsednictví," sdělil dnes ke kauze ProMoPro mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej. V době předsednictví Evropské Unii tak podle něj vyletěly české miliony komínem.

Protikorupční policie proto nyní v případě sporné zakázky na zajištění audiovizuální techniky pro firmu ProMoPro po více než ročním vyšetřování navrhla obžalovat 12 lidí.

Prali špinavé peníze

Podle dřívějších informací médií je mezi obviněnými bývalá náměstkyně exministra obrany Alexandra Vondry (ODS) Jana Hendrichová a také tehdejší ředitelé odborů Radomír Karlík a David Mlíčko. Policisté je viní z pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě, zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Ostatní stíhané, kteří pracovali ve společnostech zainteresovaných na zakázce, podezírají policisté z legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz, tři z nich pak také z podvodu. Vondra jako vicepremiér pro EU za přípravu předsednictví zodpovídal, obviněn však nebyl.

"Obvinění státní zaměstnanci měli dle závěrů kriminalistů opatřit společnosti ProMoPro výhodnější podmínky na úkor jiných soutěžitelů, neboť měli předem vyloučit část uchazečů, kteří pak nemohli podat svoji nabídku v zadávacím řízení," objasnil Ibehej. Policie se případem začala zabývat na základě oznámení z Finančního analytického útvaru ministerstva financí již v únoru 2011.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krupan10 ( 6. května 2013 08:53 )

ještě bych přidal škůdce národa českého Hajaju

krupan10 ( 6. května 2013 08:51 )

čistej jako lilie, grázl dizidentskej, Havlův komplic. Už teď mu Hajaja vyjednávé teplej flek v Izraeli. Chce se mi z toho všeho grcat.

marmat ( 3. května 2013 18:32 )

To musela být OHROMNÁ fuška "nevidět" přes tolik dioptrií a neslyšet NIC o MAMUTÍ ZAKÁZCE předané v rámci super kampaně NÉKOMU přímo - bez výběrového řízení....

fandamilan ( 3. května 2013 18:08 )

Taky bych chtěl být ministrem.Nčemu nerozumí,nemají zodpovědnost,kradou,nechávají vraždit nepohodlné.Musí být ovšem bud v ODS nebo TOP09.Ti jsou nedotknutelní.

japos22 ( 3. května 2013 16:48 )

To je sen, brát plat, ničemu nerozumět a nemít žádnou odpovědnost

Zobrazit celou diskusi