Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

50 tisíc pro Vondru: Výhodné trafiky pro politiky v dozorčích radách

Exministr obrany Alexandr Vondra dostal trafiku v Českém aeroholdingu
Exministr obrany Alexandr Vondra dostal trafiku v Českém aeroholdingu  (Autor: ČTK)
Autor: simao, INT - 
18. února 2013
10:06

Petr Nečas včera tvrdil, že kritika trafik pro politiky je laciná. Jenže ony ty trafiky vyjdou stát pěkně draho! Zaměstnávání politiků ve státních podnicích a jejich usedání do dozorčích rad znamená pomalu milionové výdaje na platy. Jen exministr obrany Alexandr Vondra bere za to, že usedl do rady Českého aeroholdingu, 50 tisíc měsíčně. Za několik hodin "práce".

Nad tímhle odměňováním ve státních podnicích zůstává rozum stát. Deseti tisíce za usednutí do dozorčí rady? Podle všeho běžná věc. Již několik let se přitom mluví o tom, že by se měla změnit pravidla pro odměňování. Nikdo se do toho však nehrne.

Vondra: 50 tisíc za usednutí do dozorčí rady

Namísto toho, aby však v dozorčích radách seděli odborníci, končí zde řada politiků - třeba rebelové z ODS Fuksa (ČSA), Šnajdr (Čepro) a Tluchoř, kteří dostali posty za to, že šli z cesty Nečasovi a jeho snaze prosadit daňový balíček.

Trafiku dostal i poslanec Václav Baštýř, který nechvalně proslul šikovnými spekulacemi s pozemky kolem dálnice D3 - levně je nakoupil, draho státu prodal.

A je to i případ i exministra obrany Alexandra Vondry, po kterém zeje na ministerstvu stále velká díra. Česko je bez šéfa tohoto resortu, Vondra však skončil i kvůli stokrát omílané kauze ProMoPro a údajně předražené zakázce při pořádání předsednictví summitu EU.

Podle MF Dnes bere Vondra 50 tisíc měsíčně za to, že nastoupil do dozorčí rady Českého aeroholdingu. Do toho samého podniku, který stát musel před 3,5 roky zadotovat kvůli díře v rozpočtu 2,5 miliardami.

600 tisíc za analýzu, že je vše v pořádku

Deník přitom poznamenává, že si ministerstvo za 600 tisíc nechalo vyhotovit analýzu, která potvrdila, že odměňování ve státních a polostátních firmách je vlastně. Takže se nic neděje.

Podle náměstka ministra financí Zdeňka Zajíčka přitom zabere příprava na zasedání v dozorčí radě kolem dvou hodin, stejný čas pak trvá samotné jednání. Takže čtyři hodiny práce. A z členů rad se rázem stávají lidé, kteří v přepočtu berou i deset tisíc za hodinu...

milisch ( 19. února 2013 12:41 )

No tak, na teto fotce maji ty krivy huby proto, ze mu ho tam Peta zrovna sroubuje.

kluk.z.moravy ( 19. února 2013 08:45 )

podívejte se na tu fotku pozorně, oba dva pánbůh schválně poznamenal křivýma držkama aby bylo vidět co je to za křiváky.

krupan10 ( 19. února 2013 07:22 )

Saša, křišťálově čistý disident, stejně jako ten vožralej lůzr Havel, Jen víc takových politiků a budem se mít jako v ráji.

milisch ( 18. února 2013 21:21 )

Jsem se v prvnim momentu lekla, kdyz jsem uvidela tolik palecku, ze jsi evinka1111, ktera se vratila po dlouhe pauze v plne sile.

ivuska1 ( 18. února 2013 21:14 )

Zobrazit celou diskusi