Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jana Nagyová: Kovaná komunistka a kariéristka, vzpomíná politický vězeň

Na Janu Nagyovou a její kariérní začátky zavzpomínal bývalý politický vězeň Ladislav Frank Nykl
Na Janu Nagyovou a její kariérní začátky zavzpomínal bývalý politický vězeň Ladislav Frank Nykl  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao - 
8. července 2013
11:39

Bývalá šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová sedí od velké policejní razie ve vazbě a čeká se na další výslechy svědků v její rozsáhlé kauze. S osobní vzpomínkou na Nagyovou pak přišel i Ladislav Frank Nykl, který má zkušenosti s vězením také. Někdejší politický vězeň popisuje Nagyovou jako bývalou zarytou komunistku a velkou kariéristku.  

"Poznal jsem ji krátce, ale dobře. V kantýně chodovské fabriky jako kovanou komunistku," píše Ladislav Frank Nykl ve své osobní vzpomínce na Nagyovou na stránkách horydoly.cz, kam příležitostně přispívá svými komentáři.

Vrací se tak zpátky do doby, kdy Nagyová za nadvlády komunistů v Československu dělala Nagyová zpočátku prodavačku v kantýně fabriky Chodos, kde sám také pracoval.

S nikým se nebavila, měla velké ambice

Jenže mladá a ambiciózní Nagyová začala postupem času stoupat ve své kariéře výš a výš. "Poprvé jsem se tam s paní Nagyovou setkal několikrát v kantýně. Skoro nikdo ji tam neznal a ona se také s nikým nebavila. Asi měla jiné ambice," odtušil již tehdy Nykl.

Z Nagyové se skutečně stala účetní, angažující se ve straně. "Protože se pak stala velkou funkcionářkou KSČ, postoupila na lepší místo. To se psal rok 1985, když jsem dostal předvolání, abych se dostavil do zasedací místnosti fabriky," vzpomíná dál Nykl.

Mezi funkcionáři KSČ

"Bylo tam několik komunistických funkcionářů a ti se do mě obuli spolu s paní Nagyovou. Prý jsem si pouštěl pusu na špacír a před zaměstnanci jsem urážel naše socialistické zřízení... Stál jsem před nimi a mlčel. Pak jsem slušně poděkoval a odešel," dodává Nykl, podle kterého mu Nagyová a další v továrně vyhrožovali udáním na Státní bezpečnost.

Kvůli Chartě 77 pak musel Nykl odejít na Sokolovsko. "Z Karlových Varů jsem byl, lehce řečeno vystrnaděn," uvádí. A tak se jeho cesta rozešla o té, kterou si vyšlapala Nagyová. Přes komunální politiku v Karlových Varech a krajskou buňku ODS se po revoluci dostala do Prahy. Do světa velké politiky.

Co nového v kauze Nagyová?

Jana Nagyová dál sedí ve vazbě kvůli podezření ze spáchání několika trestných činů. Týkají se jak neoprávněného sledování manželky premiéra Nečase vojenskou rozvědkou, tak i korupce rebelujících poslanců z ODS.

Nagyová má již za sebou výslechy, ke kterým přišla řada dalších svědků, včetně asistentek Nagyové, ale také třeba Miroslav Kalousek, či Miroslava Němcová. Tento týden jsou s výpověďmi na řadě poslanci Úlehla, Fiala, Florián a Šťastný, kteří byli loni v podobné pozici, jako v kauze Nagyová údajně uplacení rebelové z ODS - nesouhlasili s vládním daňovým balíčkem, ale ustoupili.

Vypovídat by však chtěl i premiér v demisi Nečas, ovšem zatím předvolán nebyl. Podivuje se navíc nad přetrávající vazbou pro Nagyovou, které se v případě špehování zastává: "Mohlo dojít k tomu, že kombinací nedorozumění a služební horlivosti bylo někde postupováno tak, jak být nemělo," připustil Nečas, který již dříve o Nagyové tvrdil, že i po nocích "dřela jako kůň".

rudyptak48 ( 9. července 2013 14:10 )

Kantýnské tahají za nitky našich vlád. Křišťálově čistý Gross na tom vydělal, protože nevytruboval do světa, že chce bojovat proti korupci. Bohužel, Nečas to měl ve vládním prohlášení, a proto na tuhle kantýnskou doplatil.

itartas ( 9. července 2013 09:33 )

Ty své sprosté nic neříkající žvásty pokládáš za příspěvky? Ostatně ty by ses nemohla pro*** nikdy nikam, protože tebe by nikdy nikde nechtěl kvůli tvé sprostotě.

itartas ( 9. července 2013 09:25 )

protože mně baví poukazovat na tvou vulgaritu nejhrubšího zrna a hloupost, hrozná kombinace, kterou tady degraduješ diskuzi na úplnou žumpu a stoku!

osinek ( 9. července 2013 01:08 )

Svazák Tolja Nečas pocházející z kované komunistické rodiny je stejnej šmejd jako Nagyová.Ti dva se našli... Ambiciozní funkcionář Socialistického Svazu Mládeže Nečas posluhoval komoušům za bývalého režimu Po listopadovém převratu velký svazák Tolja (tak přezdívali Nečase za posluhování komoušům jeho kolegové a spolužáci) převlékl kabát a ze slouhy komoušů se stal Nečas tvrdým bijcem komunistů!!! Ti 2 šmejdi (Nečas a Nagyová), když se dostali k lizu, dojili státní kasu!! Z jakého titulu brala Nečasova kuběna Nagyová statisícovy měsiční plat a odměny? Z jakého titulu si Nečas vydržoval svoji konkubínu Nagyovou z peněz daňových poplatníků? Nečas a Nagyová musí vrátit ty miliony, které dostala Nečasova konkubína Nagyová za šou..ání!! Vždyť ta odéesácká verbež rozkrádala peníze daňových poplatníků!!!

itartas ( 8. července 2013 20:24 )

Zobrazit celou diskusi