Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kalousek zaútočil na Zemana: Je to střet Sněmovny s mocichtivým predátorem!

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek věří, že je nutné bojovat proti mocichtivému prezidentovi
Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek věří, že je nutné bojovat proti mocichtivému prezidentovi  (Autor: Archiv Blesku, reprofoto TV Prima)
Autor: ČTK - 
17. července 2013
14:20

Poslanci dnes mají hlasovat o rozpuštění poslanecké Sněmovny. Podle ČSSD je to nejlepší řešení politické krize. Koalice je ale proti. Exministr financí Miroslav Kalousek je přesvědčený, že tu jde o souboj Sněmovny s mocichtivým prezidentem.

Předčasné volby jsou podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky nejlepším řešením současné politické krize i nejlepším řešením pro Českou republiku a její obyvatele. "Nové volby jsou ústavně nesporným a čistým řešením," řekl Sobotka. Nové volby by podle něho umožnily vznik kabinetu se silným demokratickým mandátem. Pokud volby nebudou, čeká Česko období politické nestability, zdůraznil předseda ČSSD.



Nejsilněji mu oponoval místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Rozpuštění Sněmovny prý není řešením. Komora podle něho musí uplatnit své pravomoci vůči prezidentovi Miloši Zemanovi a jeho vládě, kterou jmenoval bez většinové podpory v komoře. "Je to střet mezi institucemi, střet mezi Sněmovnou a jejími pravomocemi a mezi mocichtivým prezidentem republiky, který je přesvědčen, že ústavní zvyklosti jsou idiotské," řekl Kalousek.

Rusnokovi ministři jsou pokusní králíci

Rusnokovy ministry označil za pokusné králíky Zemanova experimentu, když suverénem musí být Sněmovna. "Aby pro jejich případné následovníky byl v praxi demonstrován fakt, že osudy pokusných králíků nemívají happy end, a to přesto, že na začátku pokusu jsou drbáni za ušima, kvalitně krmeni a je s nimi mazlivě hovořeno," dodal exministr financí.

Podle něho není žádná záruka, že by Zeman po volbách nepostupoval stejně jako nyní. "Predátor parlamentních pravomocí" by podle Kalouska neměl mít šanci, "i kdyby mu po boku nestál jeden Lukoil, ale klidně tři Lukoily". Bývalá koalice chce pokračovat ve své vládě v čele s nynější předsedkyní Sněmovny Miroslavou Němcovou (ODS). Němcová má písemnou podporu 101 poslanců.

"Bojíme se nových voleb a strašně chceme zpátky, víc než si myslíte," zhodnotil Kalouskův projev místopředseda ČSSD Michal Hašek v narážce na předvolební hesla TOP 09.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

komin ( 18. července 2013 19:46 )

vsehoschopny bezpaterni zlojed Zeman dela straslivou ostudu .....

vagen ( 18. července 2013 19:43 )

Krivak Zeman vidi jen sam sebe a pujde klidne za moci pres cokoli

vagen ( 18. července 2013 19:41 )

Sliz Zeman je prohnily intrikan

vagen ( 18. července 2013 19:41 )

Sliz Zeman je prohnily intrikan

dadaveve ( 18. července 2013 13:26 )

už se mu to blíží, určitě na něj taky něco mají, musí... modlim se za to

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa