Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Zvrat v protestech v Egyptě: Zakážou Muslimské bratrstvo!

Autor: simao, ČTK - 
6. září 2013
14:25

Po krvavém atentátu na ministra vnitra, při kterém zemřeli dva lidé a dalších 73 jich bylo zraněno, došlo v Egyptě ke zvratu v rámci nepokojů, které zemi toto pořádně parné léto sužovaly. Muslimské bratrstvo, organizace podporující svrženého prezidenta Mursího, bude co nevidět zakázáno!

Při egyptských nepokojích proti sobě stojí příznivci svrženého prezidenta Mursího (především z řad Muslimského bratrstva) a jeho odpůrci - liberálové, podporovaní armádou. Ta dohlédla v Egyptě na převrat, kdy byl Mursí svržen, zajat a nyní je souzen pro podněcování násilností. Ukončit boje by přitom chtěla současná egyptská vláda i prostřednictvím rozpuštění islámské organizace Muslimské bratrstvo. "Rozhodnutí již bylo fakticky učiněno, ale bude oznámeno příští týden na tiskové konferenci," uvádí deník Al-Achbár s odkazem na mluvčího ministerstva pro sociální záležitosti.

Muslimské bratrstvo vzniklo v roce 1928 a založil jej učitel Hasan Banna jako společnost pro reformaci islámu. Zaměřilo se na humanitární a charitativní činnost, jenže během druhé světové se jeho členové značně radikalizovali. Ve 40. letech zabili řadu lidí z veřejného života. Obětí atentátu se stal nakonec i sám zakladatel Banna. Poprvé bylo bratrstvo zakázáno v roce 1954 po neúspěšném atentátu na prezidenta Násira, v zemi však působilo dál.Po nátupu prezidenta Mubaraka byly desítky jeho členů zatčeny, organizace byla ale všeobecně tolerovaná.

Loni zvítězili ve volbách, letos přišli o prezidenta, šéfa i legitimitu

Letos v březnu se pak nechalo zaregistrovat jako nevládní organizace - kvůli stížnostem na jeho financování  status. Díky tomu však mohlo dojít i k sestavení návrhu týmu soudů, který zpochybnil, že bratrstvo působí v souladu se zákonem. Loni přitom Muslimské bratrstvo zvítězilo díky Straně svobody a spravedlnosti ve volbách. A její člen Mursí se v červnu 2012 stal prezidentem. Jenže kde že loňské tropy jsou. Letos 3. července armáda Mursího zajala a svrhla. Ve vězení pak 20. sprna skončil i vůdce bratrstva Muhammad Badí.

Protesty v Egyptě si přitom vyžádaly stovky životů. Lidé však umírali i včera během atentátu na ministra vnitra Muhammada Ibráhíma. Co byli atentátníci zač, se sice přesně neví a ministrovi se nic nestalo, ovšem po mohutných explozích v centru Káhiry zemřeli dva lidé a 73 jich bylo zraněno. Islamisté z Muslimského bratrstva sice útok odsoudili, vláda se přesto rozhodla k několika razantním krokům. Źádá především lepší bezpečnost vládních činitelů a Muslimské bratrstvo se opět stalo nechtěnou organizací.

mortis69 ( 6. září 2013 15:18 )

A co chceš od vygumovanejch fanatiků,který betonujou ženský do hábitů a sami si honěj lachtany u časáků

japos22 ( 6. září 2013 15:00 )

To bratrstvo musí být totálně vygumovaný, když vyhráli volby a dokázali to takto podělat, vládli přes rok a země je v rozvratu - nedivím se, že už je tam nechtějí

mortis69 ( 6. září 2013 14:49 )

Měli je zakázat a důsledně zrušit už tenkrát a ne je tiše tolerovat Pěkně si tuhle muslimskou pakáž steleme pod vlastní zadky do Evropy

Zobrazit celou diskusi