Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Voják, který odhalil tajné dokumenty na WikiLeaks, jde do basy: Dostal 35 let!

Autor: shp - 
21. srpna 2013
16:46

Odhalil tajné dokumenty amerického ministerstva zahraničí a Pentagonu a proslavil tím „bonzácký“ server WikiLeaks. Hrozilo mu za to 90 let vězení, ale i když je nedostal, rozhodně si voják Bradley Manning (25) neoddychne. Soud ho do basy poslal na 35 let.

Podle prvních komentářů amerických médiích přihlédla patrně soudkyně k Manningově mládí, k naivitě, s jakou provedl svůj čin, a hlavně k vyjádření lítosti nad tím, že poškodil svou vlast. Výše trestu je tak skoro o polovinu nižší, než v pondělí žádala vojenská prokuratura.

Omluvil se

Manning před necelým týdnem před soudem vyjádřil lítost za své činy a omluvil se, že jimi poškodil Spojené státy. Dodal, že si byl vědom toho, co dělá, avšak v té době si nemyslel, že předáním informací serveru WikiLeaks způsobí nějaké škody.

700 tisíc vyzrazených dokumentů

Vojenský soud Manninga shledal vinným, že serveru WikiLeaks poskytl v letech 2009 a 2010 přes 700 tisíc utajovaných dokumentů amerického ministerstva zahraničí a Pentagonu. Voják byl obžalován z dvacítky trestných činů, za které mu hrozilo až 90 let vězení. Manning ale unikl obvinění z napomáhání nepříteli, a vyhnul se tím doživotí bez možnosti předčasného propuštění.

Hlášení z Afghánistánu

Manning umožnil WikiLeaks zveřejnit celkem 470.000 bojových hlášení z irácké a afghánské války, 250.000 tajných depeší amerického ministerstva zahraničí, několik videí z bojišť a mnoho dalších citlivých dokumentů. Serveru WikiLeaks je poskytl v době, kdy sloužil v misi v Iráku jako zpravodajský analytik. Většina materiálů se pak objevila na internetu a kontroverzní zakladatel WikiLeaks Julian Assange se díky tomu stal světově známým.

marketalatokova ( 21. srpna 2013 20:03 )

Hoj! Letos koluje po internetu nová forma přivýdělku, vhodná pro lidi, co jsou doma Já si takto přivydělávám již od května a je to až neuvěřitelné! Do práce chodit sice nepřestanu, nicméně když to jde, tak to dojím, co to jde Kdyžtak mrkněte na DveStrany.cz

chuliman2 ( 21. srpna 2013 19:21 )

a co si jako myslel?je snad svéprávný,a musel tohle čekat. to by u nás politici museli dostat1000 let

cinderella1 ( 21. srpna 2013 17:38 )

Kdo chce kam, pomozme mu tam.

Zobrazit celou diskusi