Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Voják, který dostal za odhalení dokumentů pro WikiLeaks 35 let vězení: Chci žít jako žena!

Autor: ČTK, geo - 
22. srpna 2013
22:54

Za vynášení tajných vojenských dokumentů serveru WikiLeaks hrozilo Manningovi doživotí. Dostal "pouhých 35 let" a teď se rozhodl oznámit, že svůj život chce dožít jako žena a doufá v milost prezidenta Obamy. Jeho advokát věří, že Barack Obama prosbě vyhoví.

Odsouzencův příběh dnes získal na pikantnosti, když oznámil, že chce být ženou. "Protože vstupuji do nové fáze svého života, chci, aby každý znal mé skutečné já. Jsem Chelsea Manningová, jsem žena," uvedl 25letý Manning v prohlášení, které v televizi NBC News přečetl jeho advokát David Coombs.
"Vzhledem k tomu, jak se cítím a cítila jsem se od dětství, chci co nejdříve podstoupit hormonální terapii," napsal někdejší vojín, jehož soud vyloučil z armády. "Také žádám, abyste se o mě ode dneška zmiňovali pod mým novým jménem a používali ženské zájmeno," prohlásil Manning.

Rudé rty a paruka

Už během soudního procesu podle agentury DPA sehrály důležitou roli Manningovy pochybnosti o vlastní sexuální orientaci a z toho vyplývající problémy ve vojenském prostředí. Zveřejněna byla také fotografie, na níž má vojín ženskou paruku a červeně namalované rty.
Jeho rozhodnutí pro změnu pohlaví však nebude snadné uskutečnit, protože jeho předpokládaná vojenská věznice Fort Leavenworth ve státě Kansas vězňům neumožňuje hormonální terapii, uvedl justiční věstník Courthouse News Service.
Coombs řekl, že Manning nebude žádat, aby byl umístěn do ženské věznice, ale nemá obavu o bezpečnost svého klienta, i kdyby si ve vojenském vězení odpykával trest jako žena. Vojáci podle něj mají zájem na tom, aby se z vězení dostali hned po odpykání trestu.

Žádá o milost

Manning, který byl ve středu odsouzen za vyzrazení zhruba 700.000 utajovaných dokumentů amerického ministerstva zahraničí a Pentagonu serveru WikiLeaks, v žádosti o milost adresované prezidentu Obamovi zpochybnil etiku metod, které Spojené státy používají v boji proti nepřátelům. Napsal také, že dokumenty vynášel "z lásky ke své vlasti" a z obavy o svou zemi a svět.
"Až v době, kdy jsem byl v Iráku a denně četl tajné armádní zprávy, jsem začal pochybovat o etice toho, co děláme," napsal cituje agentura AP z textu, který přečetl Coombs.
"Kdykoli jsme zabíjeli nevinné civilisty, místo abychom přijali odpovědnost za své počínání, rozhodli jsme se schovat pod pláštík národní bezpečnosti a tajných informací, abychom se vyhnuli odpovědnosti před veřejností," vysvětlil.
Bílý dům ve středu konstatoval, že stojí-li odsouzený o prezidentský pardon, musí žádat o milost v souladu se zavedenou procedurou. "S jeho žádostí bude naloženo stejně, jako s kteroukoli jinou," řekl novinářům Obamův mluvčí Josh Earnest.

Miluju vlast a cítím se jako žena

Manning je na odmítnutí žádosti zjevně připraven. "Pokud moji žádost o milost odmítnete, odsloužím si svůj trest s vědomím, že někdy je třeba zaplatit vysokou cenu za život ve svobodné společnosti. Rád tu cenu zaplatím, pokud to znamená, že můžeme žít v zemi, která je opravdu založena na svobodě a oddána tezi, že všechny ženy a muži jsou si rovni," uzavřel Manning svou žádost prezidentovi.
Coombs na základě svých zkušeností odhadl, že Manning by mohl být po sedmi letech podmínečně propuštěn pro dobré chování. Také však vyjádřil očekávání, že Obama žádosti o milost vyhoví.

mortis69 ( 23. srpna 2013 10:06 )

P.S.-v Rusku by šel ke zdi bez soudu

mortis69 ( 23. srpna 2013 10:02 )

Provinil se proti bezpečnosti státu a uvědomuje si,že mohl dostat provaz Plně souhlasím s jeho vyjádřením

alex0800 ( 23. srpna 2013 07:04 )

Borec našel konečně způsob, jak se vymanit z těžké zlovůle systému.. Dobrý tah;-) Snad mu to vyjde..

Zobrazit celou diskusi