Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ničivá bouře se prohnala Českem: 10 tisíc domácností bez proudu

Bouře, která do Česka dorazila ze Švýcarska, lámala stromy
Bouře, která do Česka dorazila ze Švýcarska, lámala stromy  (Autor: Foto Blesk - Petr Novotný)
Autor: ljš, ČTK - 
5. srpna 2013
08:31

Nejdřív vedro k zalknutí a pak pořádná smršť. Českem se v noci na dnešek prohnala bouře, která lámala stromy, ničila majetek a odřízla deset tisíc Českých domácností od proudu.

Od západu na východ Čech a dál na Vysočinu dnes prošla Českem silná bouřka s nárazy větru. Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bouřky zasáhly také část Moravy. Hasiči vyjížděli na stovky zásahů, hlavně k popadaným stromům, které zablokovaly silnice i železnice. Na Domažlicku také zřejmě kvůli bouřce havarovalo malé letadlo, posádka ale nebyla vážně zraněna. V Brně byli při pádu stromu zraněni čtyři diváci prvoligového fotbalového zápasu. Na Vysočině u Nové Vsi na Havlíčkobrodsku byl evakuován dětský tábor.

Plzeňsko

V Plzeňském kraji, který bouřkové pásmo zasáhlo jako jeden z prvních, provázely bouřku blesky a místy velmi silný déšť. Na některých místech vypadla elektřina, bez proudu byly tisíce domácností. Plošné výpadky energetici odstraňovali především na Klatovsku, lokální na celém území kraje. "Bouřka byla silná, ale šlo o klasickou letní bouřku, která zatím nezpůsobila zvednutí hladiny malých toků," řekl řídící důstojník krajských hasičů. Na Domažlicku zřejmě prudký poryv větru zapříčinil havárii malého letounu, dva lidé se při tom zranili, ale ne vážně. Podle hasičů se jednalo spíš o "drsnější přistání". V Karlovarském kraji byla bouřka jen mírná.

Jižní Čechy

Bouře se přehnala také jižními Čechami. Zhruba dvě stovky zásahů tamních hasičů se opět týkalo hlavně padlých stromů, dva lidé se zranili při nehodě motocyklu. Motorkář v Záboří na Strakonicku nestihl zabrzdit před poraženým stromem. "Sám byl zraněn lehce. Jeho spolujezdkyně byla s těžkým zraněním převezena na ARO strakonické nemocnice," řekla mluvčí krajské záchranné služby Petra Kafková.

Střední Čechy

Ve středních Čechách měli hasiči také přes dvě stovky výjezdů. Odklízeli popadané strany a bylo poškozeno také několik střech. V Praze hasiči večer zasahovali více než stokrát. Na Václavském náměstí třeba vyprošťovali slunečníky z restaurací, které vítr odnesl do elektrického vedení. Na Malé Straně se utrhl vyhlídkový balon, který skončil až ve Kbelích; nikdo v něm neseděl. Problémy mělo také ruzyňské letiště, kde kvůli bouřce nemohly přistát čtyři lety a byly odkloněny na jiná letiště. Spadlé stromy zastavily v metropoli na zhruba hodinu a půl provoz na dvou tramvajových tratích.

Vysočina

Bouřka zaměstnávala také hasiče na Vysočině. "Zasahovali na více než 140 místech, nejčastěji u popadaných stromů," řekla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Podle mluvčí policie Dany Čírtkové zásahy ještě nekončí, u Nové Vsi na Havlíčkobrodsku byl evakuován dětský tábor, ve Vilémově strhla bouře střechu na domě.

Podle meteorologů se silné bouřky objevily také v Jihomoravském a Olomouckém kraji a měly se dál přesunout do krajů Zlínského a Moravskoslezského. V Brně utrpěli muž, žena a dva chlapci středně těžká zranění, když se na ně v poločasové přestávce fotbalového utkání domácí Zbrojovky a pražské Sparty v dešti a v poryvech větru zřítil topol. Zraněni byli na hlavě a horní polovině těla, nikdo z nich by neměl být v přímém ohrožení života, řekl Vladimír Jaroušek z brněnské záchranky. V zámeckém parku ve Slavkově u Brna silný déšť zhatil koncert britské rockové skupiny Deep Purple. Akce, na niž dorazilo přibližně 12.000 lidí, byla odložena na pondělí.

marie60 ( 5. srpna 2013 10:09 )

Okolí Blanska

kdoasi ( 5. srpna 2013 09:56 )

Maruško,která část Čech či Moravy je "u vás"?

marie60 ( 5. srpna 2013 09:12 )

U nás byl taky večer pořádný hukot. Napřed vypli proud, to ještě zde nebyla ani známka, že přijde takový vichr, v dálce jen trochu pobublávalo. Za 10min. ta bóra se přiřítila.Bála jsem se, aby se nestalo něco stromům, které jsou dost obsypané ovocem. Když jsem se čuměla na sousedův ořech jak ten vichr s ním cloumal, tak jsem měla zas strach aby nám to neodneslo střechu. Jak se víc bojím bouřek, tak jsem se ted´ bála víc toho vichru. Ráno jsem prošla zahradu a je naštěstí spadeno několik jablek a rynglí, jinak vše je v pořádku.Ani na balkóně se mi neodkutálel žádný květináč a to je zázrak.

Zobrazit celou diskusi