Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Jak vznikly odposlechy Šloufa a spol.? Policista špehoval, ABL to od něj kupovalo

Lobbista Miroslav Šlouf (vpravo) má být jedním z těch, které údajně tajně odposlouchával obviněný policista
Lobbista Miroslav Šlouf (vpravo) má být jedním z těch, které údajně tajně odposlouchával obviněný policista  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
10. června 2013
10:40

Tyhle spekulace neberou konce. Bezpečnostní agentura ABL v době, kdy ji vedl Vít Bárta, měla čerpat i z tajných databází policie. Její spolupracovník, detektiv Michal Stálý, měl údajně získat nelegální odposlechy od policisty, který měl špehovat vlivné a kterému detektiv shodou okolností poslal 40 tisíc korun. Prý šlo ale jen o půjčku.

Bývalý detektiv, spolupracující s bezpečnostní agenturou ABL Michal Stálý disponoval nelegálně pořízenými výpisy hovorů manažera ČEZ Daniela Rouse, vyplývá prý z vyšetřování Generální inspekce bezpečnostních sborů. Píše to dnešní MF Dnes.

Výpisy hovorů vlivných lidí přitom měl pořizovat policista Marian Hudec, který kvůli tomu čelí obžalobě ze zneužití pravomoci. Ústecké státní zastupitelství na něj žalobu podalo v prosinci 2012. Hudec přitom poslal v letech 2009 až 2010 k soudu 16 žádostí o lustraci telefonů a tvrdil, že vyšetřuje pobyt imigrantů v ČR. Namísto toho se však měl dostat k telefonním číslům vlivných.

Oběti špehování: Šlouf, Weigl, i Jakl

Oběťmi špehování tak měli být vedle manažera ČEZu Rouse třeba Klausův kancléř Weigl, poradce exprezidenta Jakl, šéf Ústavního soudu Rychetský, ale i lobbista Šlouf. "V dané době jsem připravoval kampaň pro Stranu práv občanů Zemanovci," naznačuje Šlouf, že zneužití odposlechů mohlo souviset i s předvolebním bojem.

Přes Hudce pak měly odposlechy směřovat k soukromému detektivovi Kondlovi, který čelí žalobě také. Odposlechy měl totiž "distribuovat" dál. Právě policistovi Hudcovi přitom přišlo na konto prokázaných 40 tisíc od detektiva ABL Stálého. A to v době, kdy ABL (v současné době přejmenovanou na Mark 2 Corporation) šéfoval poslanec VV Vít Bárta.

Bývalá ABL podezření odmítá

Vedení bezpečnostní agentury ale jakékoli spojení se zmíněným případem popírá. Uvedla, že detektiv Stálý byl jen jedním z mnoha dodavatelů služeb. "K jeho činnosti se nemůžeme vyjádřit, protože nezastupoval naši společnost," řekl MfD marketingový ředitel firmy Zdeněk Novák. "Data o hovorech pana Rouse, či jiných osob by nám k ničemu nebyla," tvrdí.

znateto ( 12. června 2013 01:16 )

Skvělé, a proč je k tomu všemu přimíchaný Bárta? Co má Bárta osobně společného s tím, že nějaký externista firmy, s níž je spojen, dělal nějaké nekalosti? To vážně převezmeme všichni osobní zodpovědnost za lidi, kteří jsou k nám v takovém vztahu, víceméně nulovém? To by těch čistých opravdu moc nezůstalo, a nemluvím jen o politicích, ale i o běžných občanech... Toto je učebnicový příklad manipulace veřejného mínění, nestáčím zírat!!! Najít nějakou spojnici mezi fakty, které spolu téměř nesouvisí, a využít je v neprospěch někoho, kdo je mediálně neoblíben, protože ohrožoval mocné u koryt - bravo!

japos22 ( 10. června 2013 12:20 )

Takže policista špehoval Šloufa, Weigla a Jakla a proč je na fotce místo Weigla a Jakla Zeman? Jan Motal: Nemůžeme být dokonalí, můžeme o to ale usilovat-výňatek. Abych byl úplně pragmatický – noviny ví, jak a pro koho chtějí psát, co si myslí o žurnalistice, co je pro ně žurnalistika a tak dále – zde vzniká právě etický kodex. Z toho už jednotlivé věci automaticky vyplývají. A už se potom můžeme bavit o detailech, jestli do článku daná fotka patřila, anebo jestli bylo použito správné slovo.

karel ( 10. června 2013 11:24 )

už podle tvého stupidního nicku jsi asi trochu mdlejšího rozumu. Co to má společného s prezidentem, gumo?

janina7777 ( 10. června 2013 11:23 )

no vidíš tak buď hrdej!!!!!

Zobrazit celou diskusi