Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Výbuch bomby zabil v Afghánistánu pět zahraničních vojáků

Nálože umístěné na okraji silnice jsou častým dílem Talibanu a dalších místních militantních skupin. (Ilustrační foto)
Nálože umístěné na okraji silnice jsou častým dílem Talibanu a dalších místních militantních skupin. (Ilustrační foto)  (Autor: ČTK, Reuters, EPA)
Autor: ČTK - 
4. května 2013
23:15

Výbuch bomby na silnici v jižním Afghánistánu dnes zabil pět příslušníků mezinárodních vojenských jednotek. Informovalo o tom velení Severoatlantické aliance bez dalších podrobností či informaci o národnosti vojáků. V oblasti působí především americké a britské jednotky.

Radikální islamistické hnutí Taliban před týdnem ohlásilo začátek pravidelné jarní ofenzivy namířené především proti zahraničním silám. Nálože umístěné na okraji silnice jsou podle agentury AP častým dílem Talibanu a dalších místních militantních skupin.

V úterý při podobném útoku na jihu země zahynuli tři britští příslušníci mezinárodních jednotek vedených NATO.

Letos již v zemi zemřelo 47 zahraničních vojáků, z nichž 32 byli Američané.

cinderella1 ( 6. května 2013 02:12 )

S chystaným odsunem zahraničních vojáků ze země se afghánské ženy obávají, že všechny výdobytky, které od roku 2001 získaly, postupně vyprchají úměrně tomu, jak Taliban získává větší vliv na místní i národní úrovni.

namoroman ( 5. května 2013 08:19 )

Hlavně že se naše humanitární mise třese za bukem Naši "vojáci" tam padnou jen v případě trapné nešťastné náhody Sledoval jsem dokument čt24 o tamnějším "boji" Am.vojáků a musím napsat,že se fakt bojí.Přesto,že mají super techniku,kolem sebe pancíř s keramikou a neprůstřelné skla,tak tam jsou jako na jiné planetě-připomínalo mi to Mars-jen chyběli UFOuni

Zobrazit celou diskusi