Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pátrání na řece Moravě ukončeno: Nellynka (1) se táty už nedočká

3. května 2013
14:29

Poslední naděje zhasla jako svíčka ve větru. Po třech dnech záchranáři ukončili pátrání po trojici vodáků, kteří se ztratili na řece Moravě. Po Zdeňkovi (36) s dcerou Vendulkou (6) a jejich kamarádovi Markovi zbyla jen převrácená loď a dětská vesta.

Není to ani rok, co se vášnivému rybáři Markovi a jeho přítelkyni Simoně narodila holčička Nellynka. „Nevím, jak se to mohlo stát, Marek byl vášnivej rybář a tuhle část (úsek, který trojice splavovala) měl nachozenou po břehu, takže ji znal dobře,“ řekl Blesk.cz překvapený soused. „Jediný, co mě napadá, je to, že ta holka (Vendulka) spadla do vody a oni se ji snažili vytáhnout a pak tam spadli všichni,“ dodal.

Podle pracovníků půjčovny loděk ve Strážnici si však trojice vyjela na vodu asi ve vlastním člunu. „Od nás si totiž loď nepůjčovali. V jejich člunu s elektromotorem bylo vybavení na rybolov: sonar a rybářské náčiní. Byla tam i prázdná fotobrašna. Asi 200 metrů od převrácené loďky plavala na vodě dětská záchranná vesta,“ potvrdili lidé z půjčovny.

Ti tvrdí, že v úseku řeky Moravy u Osypaných břehů, kde se patrně neštěstí stalo, je řeka zrádná. „Na prvního máje tam byl průtok 70 kubíků za vteřinu, což je hodně. Navíc jsou tam vodní víry a napadané stromy. Je to tam hodně nebezpečné!“ říkají znalci ze Strážnice. I proto se včera pátrači soustředili na prohledávání naplavenin u Osypaných břehů.

Video  Kudy se vodáci plavili a kde se našel jejich člun?  - Blesk - Ondřej Požár
Video se připravuje ...

Trojice vodáků se na Hodonínsku plavila v loďce, kterou se krátce po zahájení pátrání podařilo najít. Vodohospodáři ve čtvrtek snížili hladinu řeky v kritickém úseku mezi Rohatcem a Strážnicí, aby pomohli záchranářům v pátrání. Situaci ale zkomplikoval noční déšť. Po něm se průtok v řece zvýšil z 60 na 90 metrů krychlových za vteřinu. Hladina se za několik hodin zvýšila o půl metru, uvedl mluvčí.

"Uvítáme jakékoli svědectví lidí, kteří trojici ve středu dopoledne ve člunu třeba jen zahlédli," řekl mluvčí policie Petr Zámečník.

dobby ( 4. května 2013 04:12 )

Ty ubohý retarde, jdi už do pr...e!Zameť si před vlastním prahem, špíno.

evita5555 ( 3. května 2013 22:54 )

Je čudné, že to dieťa nemalo záchrannú vestu na sebe.

mrum ( 3. května 2013 18:13 )

To je tak, když neseděj doma u TV nebo netu, Ty trdlo!!!

japos22 ( 3. května 2013 17:28 )

Nikdo nečekal, že by tak dlouho šlapali vodu

lillyli ( 3. května 2013 17:10 )

oprava: Corleone...samozřejmě

Zobrazit celou diskusi