Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Konec nadějí? Záchranáři ukončili pátrání po trojici, která se ztratila na řece

Autor: ljš, ČTK - 
3. května 2013
16:13

Obrovskou bezmoc a zoufalství musí prožívat rodiny kamarádů Zdeňka a Marka, kteří spolu s dcerkou prvního z nich zmizeli ve středu na řece Moravě. Záchranáři dnes ukončili plošné pátrání. Bohužel bez výsledku.

Policisté a hasiči dnes po třech dnech ukončili plošné pátrání po dvou mužích a dítěti, kteří patrně ve středu utonuli při sjíždění řeky Moravy na Hodonínsku. "Záchranáři pouze našli v lokalitě Osypané břehy potopenou loďku, kterou se trojice chtěla projet ze Strážnice do Rohatce," řekl mluvčí policie Petr Zámečník. Pátrání komplikuje vzedmutá hladina Moravy. Záchranáři důrazně varují před jejím sjížděním na Hodonínsku. Hrozí totiž utonutí.

Dnes celý den komplikoval práci záchranářům déšť. Z řeky byli staženi před 15:00, protože byli v silném proudu v ohrožení. Na mostě přes Moravu v Rohatci zůstává hlídka s dalekohledem, která monitoruje plovoucí břemena v řece. Pokud se počasí zlepší, bude v sobotu hledání pokračovat, ale s nasazením jednoho člunu.

Hledali je tři dny

Do pátrání se zapojily desítky záchranářů. S využitím pěti člunů tři dny propátrávali desetikilometrový úsek řeky. Další lidé pročesali břehy. Nepomohlo ani nasazení policejního vrtulníku s termokamerou. Kriminalisté prověřili všechny nemocnice a hotely na Hodonínsku. Kontaktovali známé i příbuzné nezvěstných. Nikde neuspěli. Na mobilní telefony pohřešovaných se nelze dovolat.

Kromě člunu, u něhož příbuzní potvrdili, že si jej trojice pronajala, se našla ještě dětská záchranná vesta. V loďce se plavil muž z Petrova na Hodonínsku s teprve šestiletou dcerou a kamarádem. Zda vesta patřila zmizelému dítěti, to se zatím neví.

Snížili hladinu

K prvomájové projížďce zvolila trojice zdánlivě bezproblémový úsek; nejsou na něm žádné jezy. Otec dítěte je zkušený rybář a řeku zná. Podle některých lidí ale v ní prý jsou silné proudy.

Ve čtvrtek vodohospodáři na žádost policie snížili hladinu Moravy. Ani to pátračům práci neulehčilo. V noci na dnešek se oblastí přehnal silný déšť. Průtok řeky se zvýšil ze 60 na 90 metrů krychlových za sekundu; hladina šla o půl metru nahoru.

V případě utonutí jsou zkušenosti vodních záchranářů takové, že tělo zůstává hned po neštěstí pod hladinou. V kalné vodě je i pro policejní potápěče velmi těžké jej najít. Ostatky se obvykle objeví na hladině po několika dnech.

dobrotka ( 3. května 2013 18:22 )

Tak to je smutne Ted uz jenom cekat, az se nafouknou a vyplavou

japos22 ( 3. května 2013 16:26 )

Zobrazit celou diskusi