Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Polisté varují: Pozor na velikonoční řádění kapsářů!

Dávejte si pozor na své osobní věci! (Ilustrační foto)
Dávejte si pozor na své osobní věci! (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, tis - 
17. března 2013
21:00

Policisté varují lidi, aby si v souvislosti s nadcházejícími velikonočními svátky lépe hlídali osobní věci. Kapsáři využívají dav, často kradou například v obchodních centrech. V loňském roce policie zaznamenala přes 15.000 případů kapesních krádeží, téměř o 1000 případů víc než v roce 2011. Více než polovina z nich se stala v hlavním městě.

"Kapsáři kradou tak dokonale a nepozorovaně, že se okradený o chybějících dokladech či peněžence dozví často až mnohem později a na zcela jiném místě, než ke krádeži došlo. O pachateli a jeho popisu nemá obvykle ani potuchy," popsala mluvčí policejního prezidia Zuzana Součková. .

V loňském roce ukradli kapsáři věci v celkové hodnotě 81 milionů korun.

Samotná krádež bývá blesková a předem pečlivě nacvičená. Policistům se proto podaří zadržet či vypátrat pachatele jen ve zlomku případů. Kapesní krádeže trápí hlavně Prahu, kde představují druhou nejčetnější trestnou činnost hned po krádežích věcí z aut.

Ten kdo chce minimalizovat riziko kapesní krádeže, by si cennosti či doklady nikdy neměl ukládat do zadních kapes kalhot či navrch kabelek a tašek. Nakupujícím radí policisté také to, aby při sobě pokud možno nenosili větší finanční hotovost, případně aby peníze nevybírali předem, ale až přímo z bankomatu v obchodě.

wimr ( 18. března 2013 07:13 )

proč by policisté měli hlídat peněženky vesnických balíků, kteří přijedou utrácet svý nakradený peníze do Práglu????

prahor ( 18. března 2013 03:04 )

Polisté hrají polo na koni nebo ve vodě? A proč varují lidi před krádežemi?

Zobrazit celou diskusi