Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Test České pošty: Co se děje při přepadení?

Autor: Richard Veselý, mokk - 
15. února 2013
06:00

VIDEO: Křik, výhrůžky zabitím, útěk s miliony… Tak většinou vypadá přepadení vozu s penězi. Přestože se zde ale převážejí desítky milionů, lupiči jsou bez šance. Jak se Blesk při ukázkovém testu České pošty přesvědčil, poštovní peníze jsou »grázluvzdorné«!

Lupiči si začali dělat čím dál větší zálusk na poštovní peníze. Letos došlo už ke dvěma přepadením poštovních aut, k poslednímu před několika dny. To je stejný počet přepadení, jaký se předtím stal dohromady za sedm let! Nemá snad takový tvrdý »start roku« něco společného s amnestií...?

Každopádně ale měli pachatelé smůlu. Ani v jednom případě si neodnesli ani korunu. Pošťáci jsou na ně připravení. Jak?

Z peněz nezbude nic Výstražné houkání následované tlumeným výbuchem a mračnem červeného dýmu valícího se z boxu. Dovnitř se vejde až 5 milionů korun. Z těch už by ale zbyla jen hromada papírů obalených barvou. Zisk z loupeže je nulový, zato možný trest je deset let vězení. „Box je nastavený podle doby jízdy. Když čas vyprší, v boxu bouchnou kapsle s barvou, které všechny bankovky natrvalo znehodnotí. To se stane i při násilném vniknutí do boxu. Řidič to nijak neovlivní. Ani nemůže!“ popsal mluvčí České pošty Ivo Mravinac při včerejší ukázce, u které byl i Blesk.

Video Jak Česká pošta chrání peníze - Blesk - Richard Veselý
Video se připravuje ...

Útoků přibývá

O ukradení poštovních peněz se letos lupiči pokusili už dvakrát. Zatím poslední případ se stal toto pondělí na Olomoucku. Lupič v policejní uniformě zastavil auto s penězi a řidiči do obličeje vystřelil plynovou pistolí. Poté, co se s komplicem marně snažili dostat k penězům, odjeli s nepořízenou. „Jediné následky si odnesl řidič. Dodnes je v nemocnici, má problémy s okem a zřejmě bude mít dlouhodobé psychické problémy,“ dodal mluvčí.

peterwilliams ( 15. února 2013 06:06 )

hmmm ... to je ,jako by je lupič odnesl...

Zobrazit celou diskusi