Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Syn vlivného podnikatele: Místo vězení si bude užívat studentského života

Autor: Slávka Červená - 
22. ledna 2013
17:02

Jako malý kluk dnes brečel před senátem krajského soudu Martin Janečka (22). Měl nahnáno. Šlo mu o hodně. Místo studia na vysoké si měl odsedět 22 měsíců. Soud ale vyhověl jeho odvolání.  Trest platí, ale podmíněný s pětiletou zkušební lhůtou. Navíc si pět a půl roku mladík nesmí sednou ani za volant.

Syn známého zlínského kontroverzního podnikatele se často choval arogantně a zaštiťoval se svým otcem. V září 2011 sedl za volant Opelu Kadet s 1,13 promile. V noci vezl z diskotéky kamarády. Cestu si krátil v protisměru, kde ho spatřila policejní hlídka.

Pak zběsile ujížděl bez ohledu na příkázaný směr či zákaz vjezdu. Podle obžaloby policistům bránil v předjetí, vytlačil policejní vůz ze silnice. Když zastavil, jeden policista se mu snažil okýnkem vytáhnout klíčky ze zapalování. Mladík ho ale srazil dveřmi a rozjel se dopředu. Pak dal zpátečku. Druhého policistu přimáčkl mezi dvě auta a způsobil mu mnohočetné pohmoždeniny kolene.

Vymlouval se na matku

Student třetího ročníku Vysoké školy báňské v odvolání tvrdil, že když uviděl policii, zpanikařil. „Problesklo mě, že v případě dechové zkoušky přijdu o řidičák a způsobím problémy mamce, kterou rok vozím do Brna na onkologii. Neudělal jsem to úmyslně, byla to nešťastná náhoda. Policistům se omlouvám a všeho lituji,“ řekl.

Senát sice neuvěřil jeho kajícné lítosti, ale přihlédl k dosavadní beztrestnosti. Po vynesení rozsudku pro změnu plakala Janečkova matka, která své jediné dítě doprovázela. „S výsledkem jsem spokojen. Mladému člověku, který poprvé tak pochybí, je třeba dát šanci, je víc jiných lidí, kteří do kriminálu patří,“ konstatoval jeho advokát Stanislav Devátý.

Amnestie

Mnoho Zlíňanů si myslí, že za mříže patří Janečkův otec, rovněž Martin. Bývalý náměstek primátorky a donedávna zastupitel. Paradoxně otec a syn měli strávit téměř stejnou dobu za mřížemi. Podnikatel měl výkon trestu nastoupit  7. ledna. Ochutnání života  v cele mu znemožnila amnestie, což veřejnost rozčílilo. Byl odsouzen na dva roky.

I se švagrem Daliborem Kučerou, dříve místopředsedou Fotbalové asociace ČR a právníkem Radkem Dvořákem se pokusili bezmála milionem podplatit insolvečního správce. Ten vymáhal po jedné z Janečkových firem za věřitele 30 milionů. Za úplatek měl částku snížit.

 

aluman ( 22. ledna 2013 21:05 )

Pokud je podmínečný trest delší než dva roky (což není tento případ) nebo pokud je podmínečné odložení delší než tři roky (což je tento případ) případně pokud platí oboje, je odsouzený po celou dobu podmínečné lhůty pod dozorem probačního úředníka a skutečně stačí i sebemenší prohřešek proti právu, aby si trest odseděl, případně podle závažnosti porušení podmínky může dostat ještě něco navrch. To co popiseješ ty je možné v případě kdy výše trestu a výše podmínečné lhůty nepřesáhne to mnou výše napsané.

hofihofi ( 22. ledna 2013 20:33 )

Ani ty tomu nerozumis, nikde neni stanoveno, ze se v podmince, kdyz neco provedes musi jit automaticky sedet, to je mylna, ale vseobecna predstava. Znam pripad zlodeje, co byl v podminkach stale odsuzovan k dalsi podmince, celkem 4x, tu prvni mu jen stale zvysovali, takze neni pravda, kdyz neco provedes v podmince jdes automaticky do basy, to je jen mylna predstava

hofihofi ( 22. ledna 2013 20:26 )

Takze ja ti rozmlatim okna a ty mi das odmenu jo?

hofihofi ( 22. ledna 2013 20:23 )

Te druhe pulce nerozumis vubec ani trochu. Smetana nebyl odsouzen za to, ze politikum maloval tykadla, ale ze znicil majetek sveho zamestnavatele, ktery dostal za tu reklamu zaplaceno, chapes to aspob trochu? Za vandalismus a zniceni ciziho majetku. A tohle nema s komunismem vubec nic spolecneho.

janina7777 ( 22. ledna 2013 20:21 )

za tykadla bych mu dala odměnu

Zobrazit celou diskusi