Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Samková: Klaus rozvrací republiku. Obviní ho z vlastizrady?

Advokátka Klára samková se vyjádřila k amnestii, vyhlášené prezidentem Klausem
Advokátka Klára samková se vyjádřila k amnestii, vyhlášené prezidentem Klausem  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: INT, simao - 
4. ledna 2013
12:40

Advokátka Klára Samková se ostře obula do prezidenta Klause za rozsáhlou amnestii, kterou vyhlásil. A dokonce zvažuje žalobu za rozvracení republiky! Skončí Klaus v kriminále?

"Vyhlášením amnestie se překazilo vyšetřování a potrestání řady lidí, kteří ČR uškodili," tvrdí advokátka Klára Samková a pro tn.cz dodává, že se Klaus podle ní dopustil "rozebrání demokratických principů" v České republice.

Podle Samkové by tak na Klausovo počínání pasovala obžaloba za rozvracení republiky. Klausovi by v případě odsouzení hrozilo až 12 let vězení, píše tn.cz.

Klaus přitom čelí kritice ze všech možných stran. Připojili se k ní právní odborníci i prezidenští kandidáti, kteří se poperou v boji o Hrad o to, kdo bude Klausovým nástupcem. Takřka svorně odmítají rozsah amnestie, někteří by ji nevyhlásili vůbec. Právě svému nástupci však nejspíš Klaus pěkně zavařil.    

Krátce po propuštění na svobodu se začali někteří vězni opět dopouštět kriminálních deliktů. A tak je možné, že bude mít Klausova amnestie negativní dopad na kriminalitu. 

Internet se směje Klausovi. Ale také bouří

Také po internetu se šíří výzva, aby lidé podepisovali petici na obvinění Václava Klause - a to dokonce z vlastizrady.

Sympatizanty sbírá i následující petice na Facebooku: "S amnestií vyhlášenou Václavem Klausem už nic moc nenaděláme... Podobný čin ale považujeme za výsměch poctivé a nelehké práci českých policistů, státních žalobců a soudců, stejně jako zmaření miliard korun utracených na dopadení, usvědčení a odsouzení dotyčných osob, náhle zproštěných výkonu zaslouženého trestu," uvádí se v textu petice.

A to s dodatkem: "Nepovažujeme tento krok za správnou cestu, jak oslavit 20 let naší státnosti, stejně jako si nemyslíme, že by se jednalo o dobrý signál vůči nám slušným občanům." Vedle toho se však našli i tací, kteří si s Klausovy amnestie dělají raději jen legraci.

valenta008 ( 10. ledna 2013 18:36 )

GOGO,s tou povinností VK bych to nepřeháněl.Od druhého protagonisty té doby VH a jeho kliky to tenkrát Klaus pěkně slíznul.Stejně tak mu nemohli zapomenout zastánci bombardování Bělehradu,nebo restitucí,novináři a tvůrci braků,které produkuje čt při tzv.stávce v r.2000,teď nově i filmaři žádající o financování jejich veleděl státem.Právě tato klika likviduje VK už přes 20 let a pokud nejsi jeden z nich,uznáš to.Vůbec tedy neobhajuji amnestii,ale také nevynáším předčasné a možná zmanipulované soudy.

gogo ( 10. ledna 2013 17:58 )

Ano, souhlasím..

gogo ( 10. ledna 2013 17:56 )

Amnestie je to, co nás v tomto okamžiku proboha pálí ! Já osobně bydlím na samotě a jsem o nějakou generaci starší než Vy... Víte jak dobře se mi po tomto amnestijním šílenství spí ? Nebo si myslíte, že tisíce kriminálníků jsou nyní na převychování u Armády spásy ? A že se nás kdysi Klaus zastal vůči sudetským Němcům ?, No to přece proboha byla jeho povinnost ! Za kterou je i placen ! Nebo i za samozřejmosti se má tleskat a šílet nadšením ?

valenta008 ( 10. ledna 2013 15:53 )

GOGO,jsi dobrý oponent i když mi znovu neodpovídáš a píšeš o amnestiích,neboli to,co na nás zaase chrlí média a nemusíš to tedy opakovat.Zamysli se třeba i nad příspěvklem REPELOSE.To už tady kdysi bylo a chybělo málo a na té Sibiři náš národ tenkrát opravdu byl.Toto téma je také jedním z příkladů názorů Klauze a za ně jsem mu vděčný.

gogo ( 10. ledna 2013 15:17 )

Toto je již lepší názor. Nicméně : Jsme svědky neuvěřitelného diletantismu. Od roku 1920 všechny amnestie připravovala vždy vláda v čele s ministrem spravedlnosti, nikoli Hrad.. Kontrasignace premiéra v ústavě je proto, aby vláda mohla mít amnestii nejen připravenou, ale aby také posoudila její dopady. Není v kompetenci prezidenta ani premiéra to posoudit, to musí udělat armáda úředníků ministerstva spravedlnosti. Vláda si měla nejprve zjistit, koho amnestie vlastně očistí. Ale tato "vláda" má zcela jiné starosti urvat, co se ještě urvat dá ... A tak si mohl Klaus a jeho kumpáni dělat co chtěli...

Zobrazit celou diskusi