Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nestrašme, režim se nemění, vzkázal Fischer: V 1. debatě řešili kandidáti amnestie

První televizní prezidentské debaty se účastnila trojice Roithová - Fischer - Bobošíková
První televizní prezidentské debaty se účastnila trojice Roithová - Fischer - Bobošíková  (Autor: Reprofoto ČT)
Autor: simao - 
3. ledna 2013
21:43

První televizní debata kandidátů na prezidenta přinesla ve čtvrtek večer jednoznačné odsouzení rozsahu amnestie, kterou vyhlásil prezident Václav Klaus. Vedle toho prozradila trojice Fischer, Roithová a Bobošíková i své další názory - na další funkce prezidenta i zahraniční politiku.

Někdejší premiér úřednické vlády Fischer usedl v první televizní debatě na obrazovce ČT vedle dvou "dračic" - kandidátek na prezidenta, které si příliš servítky neberou. 

Po levé ruce měl Janu Bobošíkovou, která se uvedla bojovným sloganem "politik by neměl mít strach a já ho nemám." Po pravé euro-poslankyni Zuzanu Roithovou. A hned zkraje se pustili do ústředního politického tématu posledních dní - rozsáhlé prezidentské amnestie, kterou vyhlásil Václav Klaus.

Rozsah Klausovy amnestie svorně odsoudili

Všichni tři kandidáti v debatě rozsah Klausovy amnestie, při které má z věznic vyjít až sedm a půl tisíc vězňů, odsoudili. I když není tak rozsáhlá, jako ta Havlova v roce 1990, kdy se z káznic dostalo 23 tisíc vězňů.

Jen tak na okraj, není bez zajímavosti, že Klaus Havlovy amnestie v minulosti kritizoval. "Prezident nesmí být hybatelem politické scény, ale nenápadnou autoritou, schopnou nepřímo ovlivňovat legislativní procesy... podobně je tomu i s tolik diskutovanými milostmi a amnestiemi. I s nimi je třeba šetřit," říkal kdysi Klaus. V posledních týdnech ve své prezidentské funkci však otočil...

Roithová však amnestii viděla v dobách pádu komunismu jako opodstatněnou. Dnes k ní však má výhrady. "Amnestie požaduji za důležitý nástroj v momentě, kdy se mění režimy," upozornila Roithová a Fischer v zápětí dodal: "Nestrašme, režim se nemění."

Oba současnou podobu amnestie odmítli a Bobošíková přitakala: "K ničemu takovému se nechystám." Přeplněnost věznic a slabá funkčnost soudní soustavy pro ní prý není důvod pro amnestii.

Souhlasil s tím i Fischer, i když byl opatrnější. Plošné amnestie ne, jednotlivé milosti ano. "Veřejnost si zaslouží, aby každá milost byla řádně odůvodněna," odůvodnil nesouhlas k plošným amnestiím. "Prezident republiky není bůh a není nadán, aby mohl opravovat omyly justice," dodal Fischer.

Bobošíková by vzala Nečase za ručičku

Dalšími tématy byl vliv prezidenta na vývoj ekonomiky státu, kdy kandidáti svorně nesouhlasily se současným zvyšováním daní. A co se zahraniční politiky týče, blýskla se opět Jana Bobošíková odvážným tvrzením, že je Česko "malý, ale silný stát" a nebála by se tak jezdit na světové summity. Naopak by tam prý za ruku vedla premiéra v případě, že by mu chyběla odvaha se účastnit. Narážela tak na údajnou liknavost premiéra Nečase.

brei ( 4. ledna 2013 14:50 )

Nabídka kandidátů je opravdu nic moc. Konkrétně ale pan J. Fischer se liší od ostatních podstatně. Je to totiž bezcharakterní kariérista, který byl v KSČ 1980 - 1989, kdyby se to nezměnilo, je tam dodnes. Bohužel takových "chameleonů" v naší politice je hodně ("havlovci", ODS, TOP 09, ČSSD), ale on na rozdíl od nich dnes populisticky prohlašuje KSČ za extremistickou stranu (když byl u nich a měl se díky tomu dobře, tak to mu nevadilo ?). On je prostě jak se říká " kam vítr, tak tam plášť". Nemá žádný morální kredit kandidovat na prezidenta !!! Člověk falešný a bezcharakterní !!!

joudajoudovy ( 4. ledna 2013 11:45 )

moc to nahlas nekric!!! nebo bude dodatecne vyrezen z kandidatury.

joudajoudovy ( 4. ledna 2013 10:55 )

nic proti p.Moravcovi, ale cela diskuze byla jedna velka fraska a ztrata casu. P. Moravec je profik, znaly svetovych medii a kandidati se meli utkat konfrontacne a ne odpovidat na priblbly dotaznik.

dr.x.crement ( 4. ledna 2013 09:07 )

Přestaň urážet a zalez do bažiny !!_

dr.x.crement ( 4. ledna 2013 09:05 )

Hlavně se nebojí říci,jako jediná,že Senát je nepotřebný. Taktéž by se mohlo začít diskutovat o sloučení ČT s ČRo,o zrušení poplatků etc.Proto se jí bojí papaláši i mediální lobby.Ostatní kandidáti jsou jako bláto.

Zobrazit celou diskusi