Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Takhle umíral! Vyslance USA vláčeli po ulici kvůli filmu o Mohamedovi

Autor: simao, ČTK - 
18. září 2012
16:47

Děsivý snímek umírajícího velvyslance USA obletěl svět. Byl pořízen chvíli před jeho smrtí. Libyjští protestanti ho vlečou ulicemi poté, co plameny zachvátily americké velvyslanectví na protest proti skandálnímu filmu o proroku Mohamedovi.

Velvyslanec Christopher Stevens přišel spolu s dalšími třemi Američany o život při útoku podomácku vyrobenými raketami na budovu amerického velvyslanectví v Benghází.

Když dům pohltily plameny, nadýchal se kouřových zplodin. Na pokraji smrti ho pak vlekl rozvášněný dav ulicemi. Podařilo se ho přece jen dostat do nemocnice, lékaři se však o jeho oživení snažili marně.

K útoku došlo kvůli nepokojům, způsobeným kontroverzním filmem Nevinnost muslimů, který budí nadále silné vášně.

Zabijte režiséra i herce, vyzývá duchovní

Amatérský film o proroku Mohamedovi údajně zesměšňuje celý islám, a tak kvůli němu egyptský imám vyhlásil v oficiálním náboženském prohlášení, aby se muslimové pokusili zabít režiséra snímku i herce, kteří se v něm objevili!

"Vyhlašuji fatvu a vyzývám mladé muslimy ve Spojených státech a Evropě, aby ji respektovali. To znamená, aby zabili režiséra, producenta, herce a všechny, kteří se podíleli na tomto filmu a propagovali ho. Nechť Alláh řídí vaše kroky a věnuje vám úspěch," cituje agentura SITE z této radikální výzvy.

Protesty pokračují

I samotné protesty proti filmu, kterých se napříč arabským světem účastní statisíce lidí, jsou plné násilností a rabování. Rozšířily se navíc po mnoha částech arabského světa.

Po autorech filmu jde přitom i íránská vláda. Potvrdil to viceprezident Rahímí, zatímco íránský duchovní vůdce ajatolláh Chameneí vyzval západní představitele, aby šíření filmu zastavili a prokázali tak, že nejsou "spolupachateli velkého zločinu".

lailik ( 20. září 2012 13:06 )

ale copak?? blesk.cz nezkousl kritiku na adresu Ladislava Leimera a smazal mi prispevek?? Nebo to bylo moc tvrde naspano?? Ale jdete, vzdyt 80% zdejsich komentaru je horsich a vulgarnejsich ... pak ze mame svobodu slova

hanzohatori ( 19. září 2012 20:46 )

Za Kaddáfího by žil. Kdyby Rotshieldové nepotřebovali zadarmo tankovat Libyjskou ropu, nestalo by se nic z toho. Když NATO přivezlo do Libye demokracii na automatických puškách vycvičených hrdlořezů Al Kajdy /CIA/, zničili důležitou infrastrukru, nemocnice, zásoby vody, převážně civilní cíle. Pak je přesunuli do Syrie. Všechny demokraty cvičili rok předtím na základnách v Turecku. Video s Mohamedem jen tak náhodou objednal celkem neznámý židovský právník v USA. Cíleně se zasévá nenávist, aby tato oblast sloužila k ospravedlnění světovlády bank a korporací, které vlastní 5 rodin. Je zvláštní, že mi podobný příspěvek rychle včera smázli. Nejspíš proto, že i tento deník má svého zahraničního majitele, který plní svou agendu v šíření polopravd, lží a nenávisti.

aanitaa ( 19. září 2012 09:51 )

bez do hajzlu

kuniksicht ( 19. září 2012 04:17 )

kruti, zfanatizovani a nevazi si lidskeho zivota.......udajne lakaji sve bojovniky jdouci na smrt tak,ze je vezmou do prostoru kde jsou same zenske, spousty jidla,piti a to jim predstavuji jako posmrtny zivot.....a potom je poslou nekam s trhavinou. ten pomatenec si mysli, ze zahy si po vybuchu nekde bude uzivat.....

kuniksicht ( 19. září 2012 04:09 )

tohle je arabsky svet. v letech 1977-1980 jim pomahal Varsavsky pakt po konfliktu s Egyptem....a Americane za vyhozene letadlo kde umrelo 300lidi je dalo na cernou listinu......a prislo jaro 2012 a pohyby a zmeny v arabskem svete. ty se prenesli i do Lybie a Lybyjci povstali proti vlade plukovnika Kadaffiho. Povstalci to ale nezvladali a zacali zadonit o zasah a pomoc aliance.Prvni tam vlitli frantici, anglani a dalsi. nakonec nejlepe vybavene vojsko obsadilo more,zablokovalo pristup a letecky to mam povstalcum vyhrali.ano, byli to americane kteri jim znacne pomohli......a o par mesicu pozdeji ARABOVE,muslimove zijici v USA - zdrhli z Egypta a kdovi odkud jeste natocili film. Nevim sice, zda to je jejich pokrokove mysleni a co je k tomu vedlo (mozna je to bunka Al-Kajdy) ktera timto rozdmychava protesty,nepokoje a nenavist. Jedno je ale jiste....amici jim pomohli a za vdek o par mesicu zabiji velvyslance a personal.....jsou to prasata ktery je treba navleci do praseci kuze. myslim,ze by nemeli dostavat zadne sance zit v EU a ani v USA. nesoulasim sice se zabijenim a vrazdenim v Norsku ale na te myslence neco dobreho je. je to totiz banda zabednencu ....

Zobrazit celou diskusi