Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Teroristé obsadili výletní hotel a zabíjeli cizince: Trest za mejdany a pitky

Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
22. června 2012
11:07

Pořádné drama si prožili návštěvníci jednoho z hotelů na předměstí afghánské metropole Kábul. Ozbrojenci z teroristického hnutí Taliban zaútočili na hotel raketomety a těžkými zbraněmi, několik lidí údajně zabili a další drželi 12 hodin jako rukojmí, než se je podařilo přemoci vládním silám. Mělo jít o trest za pitky a chování neslučitelné s koránem, kterého se hoteloví hosté dopouštěli. 

Oblast jezera Kargha na předměstí metropole Kábul je vyhledávaným místem především pro zahraniční diplomaty. V noci na dnešek se však stal terčem ozbrojenců z hnutí Taliban, kteří se rozhodli, že cizince, ale i vysoké státní úředníky a afghánské podnikatele, potrestají za chování, které je údajně v rozporu s islámem. Tedy především az divoké mejdany a pitky v předvečer pátečního dne modliteb a pracovního volna.

Krvavá svatba na břehu jezera: Nejméně 26 mrtvých

Incident si vyžádal nejméně 26 mrtvých mrtvých - jak z řad hotelových hostů, tak i ozbrojenců, kteří se hotelu zmocnili bezmála na 12 hodin, než je přemohly vládní jednotky. Během útoku se přitom v hotelu konala svatební hostina zámožných podnikatelů.

Ze sedmičky členů sebevražedného komanda jsou podle agenturních zdrojů všichni po smrti. Jeden z nich přitom na místě odpálil nálož, kterou měl upevněnou na těle. Konečný počet jejich obětí zatím nebyl zveřejněn.

Zásahu se účastnili i vojáci NATO. Policie s útokem na hotel vyčkávala právě proto, aby neohrozila osoby uvězněné uvnitř. Přímý útok proto afghánské síly podnikly až po rozednění. Při akci kromě útočníků zahynul i policista a tři příslušníci hotelové ochranky. To je cena za osvobození zbylých 18 rukojmích... Čtyři lidé se již během obsazení hotelu zachránili skokem z prvního patra do jezera.

V Afghánistánu obecně v posledních dnech opět vzrostl počet ozbrojených útoků - zahynuli při nich tři američtí vojáci a také desítky civilistů. Útoky jsou vyprovokovány i tím, že se spojenecké síly snaží vymýtit v zemi základny teroristů.

gogo ( 23. června 2012 12:26 )

Ahoj Marketo.. nepřipadáš si již trochu trapná ?

gogo ( 23. června 2012 12:26 )

Ahoj Marketo.. nepřipadáš si již trochu trapná ?

marketkatrnkova ( 22. června 2012 19:00 )

Ahoj lidi. Taky uz vas nebavi porad dokola poslouchat sefa? Ja ho treba naprosto nemuzu vystat a vcera mi kamaradka poradila stranky http://zkrat.me/78574 a myslim, ze sef se muze jit klouzat Kdyztak mrknete, treba to zaujme i vas, stejne jako cely nas kancl dnes

rbwtrnava ( 22. června 2012 12:38 )

pred alahom ich nezachrania ani ich prachy este ze nasi politici nechodia po dovolenkach, ale tvrdo pracuju na odzdravovani statu

Zobrazit celou diskusi