Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Sousedi českého Breivika žijí ve strachu: Až ho pustí, stěhujeme se

Autor: Ivana Žáková, lmk - 
21. srpna 2012
12:35

Nenápadného mladíka Vojtěcha M. (29) z Ostravy zná od víkendu celý svět. Kriminalisté ho podezřívají, že chystal útok po vzoru norského vraha Anderse Breivika. Sousedy i teď jímá hrůza.

Stejně jako policie si ani sousedé nedokážou vysvětlit, proč Vojtěch M. doma shromažďoval velké množství zbraní a munice, kde k ní přišel a co s ní dále plánoval. To stále prošetřuje i kriminálka. Každopádně připustila, že výbuch přečerpávací stanice před dvěma roky neměl být jeho poslední akcí.

Nocí se ozývaly výbuchy

„Pořád se z toho šoku nemohu vzpamatovat. V hrůze, co bude dál, teď žije celý dům. Jestli ho pustí, tak se odsud zřejmě odstěhuje více lidí,“ řekla Blesku vyděšená sousedka Anděla Foltýnová (58). Vojtěch M. bydlí přímo pod jejím bytem celých pět let. „Ve dne ho člověk skoro neviděl, ale v noci bylo u něj hlučno. Často se ozývaly z jeho bytu rány jako výstřely či výbuchy. Nedovedla jsem si to tehdy vysvětlit,“ pověděla dále Foltýnová.

Byl to vlk samotář

Vojtěch M. se vyučil automechanikem a před třemi lety začal provozovat nehodovou asistenční službu, v níž kvůli sporům se společníkem několik měsíců už nepůsobí. Byl již několikrát souzen. Na lidi v okolí působil spíše jako samotář. „Takový osamělý vlk je velké nebezpečí,“ upozornil ministr vnitra Jan Kubice.

Přátelé Vojtěcha M. se naopak domnívají, že mladík není žádným teroristou a že na internetu si zvolil přezdívku Breivik spíše z hecu.

market1234 ( 22. srpna 2012 13:31 )

jste všichni úplně vedle...když ho neznáte nebyli jste s nim v kontaktu jak takhle o nem můžete mluvit!!!jste idioti!žádný breivik to není ..a ven se dostane brzo ..

zelena.karkulka ( 21. srpna 2012 21:38 )

když tě blbě trefí,tak si nepomůžeš...někdy se lidi tak blbě střelili,že sice neměli půl palice ,ale nezemřeli nebo až z ax hodin

lunatic ( 21. srpna 2012 15:01 )

Je to HODNEJ kluk ,ale - Breivik je hezčí. Když člověk neví,odkud se na něj začne střílet,anebo na něj někdo vytáhne nůž,nenudí se. Je však možné naučit se bojové techniky,popř.pořídit si bodyguarda . Když na Vás kdokoliv zaútočí,tak jej zmydlíte,ne? To nejhorší,co člověka může potkat je tzv.spořádaný způsob života - já osobně bych se i nechal zastřelit - máte to hned za sebou a někdo umírá pomalu - v nemocnici,/je to fádní,ne?? /

fiat ( 21. srpna 2012 14:53 )

Dělejte tady něco ze zákony a stavte léčebny, komunity, věznice. Odborníci vy více studujte, psychologie se studuje celý život, protože lidská duše je to nejsložitější na světě.Je třeba už v dětství odhadovat nebezpečné úchylky a nepodlévat kopřivu v člověku/ individuální přístup ke každému je nutností/ Ve zvláštních školách bývají nekvalitní učitelé a mělo by to být naopak. Peníze nejsou, ale jsou, jenže v kapsách Janoušků.... Ta je třeba vyčřistit chlív a snažit se o základnní slušnost a morálku. Klaníme se stáloe více zlatému teleti, děti se dívají na násilí veš filmech a toto jsou výsledky u méně inteligentních, kteří nerozlišují a u ps\ychicky postižených jedincích. Podchycovat včas jak rodiče, tak mškola, facky ale nejsou to pravé....

jaramila ( 21. srpna 2012 14:34 )

Zobrazit celou diskusi