Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Český Breivik (29) z Ostravy: Připravoval odpálení bomby!

Vojtěch Mlýnek (29) je velkým obdivovatelem norského atentátníka Anderse Breivika
Vojtěch Mlýnek (29) je velkým obdivovatelem norského atentátníka Anderse Breivika  (Autor: Reprofoto ČT24, ČTK)
Autor: ČTK, mokk, ljš - 
18. srpna 2012
10:58

Desítky mrtvých a zraněných, hrůza a strach, to možná čekalo Ostravu. Šílený obdivovatel norského atentátníka Breivika tam chystal bombový útok.

Ostravská policie zatkla Vojtěcha Mlýnka (29), který se snažil napodobit šíleného norského vraha Anderse Breivika. Muž hromažďoval výbušniny a chystal se odpálit bombu. V panelovém domě měl dokonce připravené nástrahy.

Při činu se asi chtěl vydávat za policistu, pořídil si totiž i části policejních uniforem. Za odpálení jedné bomby byl navíc před časem i odsouzen.

Policie odvodila od jeho jména při elektronické komunikaci, že muž sympatizoval s norským vrahem Breivikem. Podrobnosti ale policie tatím nechce zveřejňovat. "Při domovní prohlídce jsme kromě střeliva, zbraní a výbušnin zajistili i výpočetní techniku. Další informace budeme mít po jejím prozkoumání," řekl na dotaz ČTK šéf ostravských kriminalistů Radovan Vojta.

Celá akce proběhla kolem 10. ráno poté, co se večer před tím dozvěděli policisté o skladišti zbraní a výbušnin. Při zatýkání byl i pražský Útvar rychlého nasazení, protože se policisté obávali možných nastražených výbušnin, které mohl muž odpálit i na dálku.

"Dnes víme, že součástky nástražného výbušného systému byly funkční. K odpálení na dálku by ale pravděpodobně nedošlo. Podrobnosti nyní zkoumají naši experti," doplnil Vojta.