Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Toto je poslední obyvatelka legendárního Paláce Svět

Autor: Kateřina Kycltová, lmk - 
17. července 2012
07:54

Bydlením v paláci by zřejmě nepohrdla většina z nás. Paní Hana Varcabová (62) z Prahy v jednom takovém bydlí. Jak ale sama říká, není to žádný med. Paní Varcabová je poslední obyvatelkou Paláce Svět v Praze 8-Libni. Kulturní památky, kterou proslavil spisovatel Bohumil Hrabal, a jež se rok od roku bortí před očima.

„Bydlím zde od roku 1975, tedy už 37 let. Pravda je, že s tím barákem se nic nedělalo nikdy. Po povodních v roce 2002 je to však doslova katastrofa,“ vypráví Hana Varcabová. Italského majitele objektu Antonia Crispina vídá spolu s dalšími šesti posledními nájemníky zhruba jednou za rok. A nájemníkům vždy přiveze sliby, že palác, který se jim bortí pod nohama, konečně opraví. „Od ledna máme před okny lešení. Stavební práce se ale dějí jen zřídka. Italští dělníci zde sice bývají, ale jejich práce postrádá harmonogram. Dělají chvíli to a pak zas ono,“ popisuje poslední nájemnice.

Další zimu tady? Ani za nic!

Italský majitel paláce údajně slíbil, že do roku 2014 bude vše hotové. Několik podobných slibů už však jak radnice Prahy 8, tak samotní obyvatelé slyšeli. „Musím říct, že komunikace s panem Crispinem se v poslední době zlepšila. Náš stavební úřad na místo chodí zhruba jednou za měsíc a vše kontroluje,“ uvedla mluvčí Prahy 8 Helena Šmídová s tím, že donutit majitele opravit palác do určité doby je nad jejich pravomoc.

Nevím, co dál...

Nájemníci tak mezitím žijí v prachu, hluku, zimě a občas i bez vody. „V zimě mi netekla dva měsíce voda. Na záchod jsem chodila ke kamarádkám. Za tovšechno platíme nájem devět a půl tisíce,“ svěřila se Blesku Hana Varcabová s tím, že další zimu v Paláci Svět si nedovede představit. „Budu si asi muset najít jiný podnájem. Z toho mě ale mohou za pár let zase vyhodit. Hypotéku na nový byt mi v mém věku ale nikdo nedá,“ povzdechla si nájemnice.

jana999 ( 17. července 2012 10:53 )

nevím proč tam ještě je za 9500 sežene, v Praze plně zrekonstruovaný byt se vším všudy a na metru, Praha 8, zase není tak dobrá adresa, je to dost špinavá čtvrt, spíš chtějí z majitele zase dostat nějaký prachy

DBBS ( 17. července 2012 08:22 )

A tak to dopadá, když rozprodámě centrum Italům, Rusákům a dalším parazitům. Zkuste dnes najít na Vinohradech dům, kterej nepatří nějaké mafii. Hlavně že naši zákonodárci bydlí za pakatel v miliónových domech, které jim zaplatili kmotříčci, korupčníčci, prostě ta samá špína co jsou politici sami.

Zobrazit celou diskusi