Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

50. výročí silikonových implantátů: Tohle jsou první silikonová ňadra

Silikony dnes slaví 50. výročí. Tohle jsou první prsa
Silikony dnes slaví 50. výročí. Tohle jsou první prsa  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: red - 
1. července 2012
16:57

Lékař Frank Gerow svírá v dlani v roce 1962 sáček s krví. Když ho zmáčkne, zjistí, že pytlík má tvar ženského ňadra. Heuréka. Nápad je na světě.

Společně s kolegou Thomasem Croninem na houstonské klinice plní tekutým silikonem pevné obaly a ty pak voperovávají pod kůži jako prsní implantát.

Pro první pokus volí fenku jménem Esmeralda. Zvíře vydrželo se silikony několik týdnů, aniž by se u něj objevila alergická reakce, a proto hledají lidskou dobrovolnici.

Trojky

Tou se stává v roce 1962 třicetiletá Timmie Jean Lindsey. Ta se chtěla původně zbavit tetování na prsou, které tam měla kvůli expříteli. „My vám ho odstraníme zdarma,“ navrhovali lékaři a s úsměvem dodali: „Stačí, když si necháte do ňader vložit silikonové implantáty.“

Timmie však trápily spíše její odstávající uši. A tak navrhla: „Nechám si udělat silikonová prsa, když mi upravíte uši.“ Lékaři souhlasili a z jejích povadlých dvojek udělali plné trojky. „Muži se najednou za mnou daleko více otáčeli a při pohledu na mě hvízdali,“ popisovala Lindsey reakce okolí na změnu dekoltu.

Žaloby

Nastala obrovská poptávka po silikonových ňadrech, ale čím více žen je mělo, tím více se objevovalo i zdravotních potíží u pacientek. Ty se začaly soudit.

Výrobce silikonů, kterému lékaři prodali svůj nápad, nakonec musel 150 tisícům pacientek vyplatit celkem 4,5 miliardy dolarů. Jenom Timmie nikdy nikoho nežalovala.

Sice deset let po operaci její prsa nebývale ztvrdla a bolela ji, ale nakonec to přešlo. Jediné, co ji skutečně mrzelo, bylo to, že jí umělá prsa postupem času povadla.

Předchůdce imlantátů

Poprvé byla prsa upravována v roce 1895. Německý lékař českého původu Vincenz Czerny vytvořil implantát z tukové tkáně pacientky z nezhoubného nádoru na jejich zádech. Na začátku 20. století se k vycpávání ňader používala guma, slonovina, hovězí chrupavka nebo skleněné kuličky a později silikonové injekce, které ovšem způsobovaly bolesti.

jahodove_ticho ( 1. července 2012 21:03 )

humus a těch vycpanejch slepic dneska...ble

Zobrazit celou diskusi