Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za svařákem k sousedům

1. prosince 2004
05:01

Chcete nasát předvánoční náladu se vším všudy? Pak si zajeďte do Norimberku a Vídně! Ulice jsou zahaleny do tisíců žárovek a vzduchem se nese vůně punče.

Norimberk a Vídeň jsou největším tahákem pro všechny, kteří chtějí nasát předvánoční náladu se vším všudy. Ulice jsou už od konce listopadu zahaleny do tisíců žárovek, vzduchem se nese vůně punče, pečených kaštanů a perníku, na každém rohu zní koledy. Nic lepšího, jak se naladit na nejhezčí svátky v roce, neexistuje. Připravili jsme proto pro vás přehled míst, která u sousedů stojí za návštěvu. Neželte korunu a nadělte si dárek v podobě výletu už teď. Nebudete litovat!


Norimberk nadchne děti O norimberském vánočním trhu se říká, že je největším v Evropě. Hlavní program se už tradičně odehrává na tzv. centrálním tržišti a v přilehlých uličkách. Norimberk se ale pyšní především "Dětským vánočním trhem", který je na dohled hlavního tržiště. K nejoblíbenějším atrakcím pro nejmenší patří bezesporu historický patrový kolotoč s dřevěnými figurkami. Až dovádění děti omrzí, mohou s přítomným Santa Clausem prodiskutovat svá vánoční přání nebo se s ním společně vyfotit. Trhy se konají od 26. listopadu do Štědrého dne. Naše rady * Ve městě může být potíž s parkováním. Vsaďte proto na parkovací domy. * Svařák si vychutnejte ve speciálním hrníčku s aktuálním letopočtem, hlad spolehlivě zažene norimberská klobása v housce se zakysaným zelím.
Vídeň je městem z pohádky Adventní kouzlo promění park na vídeňském náměstí Rathausplatz v pohádkovou říši pro děti. Na stromech rostou zlaté listy, ve stejné barvě jsou i velká srdce, bonbóny a hvězdy. Nejmenší jezdí na starém vídeňském kolotoči, na malé železnici, na ponících a pečou ve vánoční dílně na radnici sladké vánoční keksy. Dospělí zatím mohou zajít na trh na Spittelberg, biedermeierovské čtvrti s úzkými uličkami. K mání je tu keramické zboží, foukané sklo nebo smaltované šperky. Jaký zvolit suvenýr? Vsaďte na ručně malované svíčky na stromeček.
Do Salcburku na Mikuláše Předvánoční nálady si návštěvníci Salcburku užívají už od 18. listopadu. Adventní zpěvy a pořady se odehrávají hlavně na Chrámovém a Rezidenčním náměstí na Starém městě salcburském. Na stejném místě jsou k vidění jesličky a k slyšení pak každou sobotu intrády, tedy troubení na věži. Pokud se vydáte do Salcburku v době čertovského reje, tedy první prosincový víkend, zažijete na vlastní kůži průvod pekelníků. Místní se převlékají do ovčích kůží a nasazují si vyřezávané masky, které se dědí z generace na generaci. Kdo chce netradiční suvenýr, může si koupit punč v malovaných hrníčcích. Tip navíc * Kdo chce den strávený v Salcburku maximálně využít, měl by si pořídit »all inklusivní kartu« za 19 eur. Během 24 hodin může díky ní navštívit všechny památky ve městě. Navíc je tato karta platná i jako jízdenka v městské dopravě.
Kolik zaplatíte * Káva: od 2,5 eur * Svařené víno: od 2,50 eur * Hlavní jídlo v restauraci: od 15 eur * Lístek na městskou dopravu: od 1 eur * Ubytování: od 35 eur/noc/osoba se snídaní
Volejte informační centra Potřebujete vědět víc, než jsme vám dnes nabídli? Kontaktujte turistickou centrálu příslušné země: * Rakousko Rakouská národní turistická centrála, tel.: 222 211 282, www.rakousko.com, e-mail: info@rakousko.com * Německo Německá centrála pro turistiku, tel.: 224 422 952, www.deutschland-tourism.de, e-mail: info@dzt.cz