Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

V cirkuse se poprvé narodila mláďata zeber

Autor: iža - 
8. července 2009
05:30

Ojedinělá událost! Vůbec první mláďata zeber se narodila v českém cirkuse. Statný samec Sony (6) oplodnil obě samice a ty přivedly na svět kluka a holku. Mláďata si včera poprvé užívala pěkného počasí v Hlučíně společně s rodiči i cirkusáky.

Zebra Kelly (5) přivedla na svět syna Rockyho a stejně stará Jasmina porodila dceru Zairu. Otcem je samec Sony. Když se mláďata narodila, nechtěly k sobě jejich mámy nikoho cizího pustit. Blesk byl první u toho, když se Rocky se Zairou postavili na nohy a užívali si venku sluníčka.

Zebry jako pár chová už málokterý cirkus ve světě. Pro drezuru dávají cirkusáci přednost vykastrovaným samcům. „Zebry patří k nejhůře zvládnutelným zvířatům pro nezkrotnou divokost,“ řekl principál cirkusu Prince Norbert Lagron (35). Ten zdědil vztah ke zvířatům po slavném dědečkovi Ferdinandu Berouskovi.


Zebry jsou divoké a při sexu obzvlášť

Sex zeber je stejně divoký a dravý jako jejich povahy. „Když chce samec samici, chytne ji zuby za krk. Když mu utíká, zakousne se jí do nohy,“ tvrdí principál Norbert Lagron. Sám mnohokrát pocítil, jak samec dokáže být agresivní. „Už jsem byl hodněkrát pokousaný. Zebry mají divokost v sobě, a když jsou v říji, tak se samec vůbec nedá zkrotit,“ dodal. Sony tak musí své potomky sledovat odděleně, aby kojícím matkám neublížil.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi