Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

V reprízách vede Pyšná princezna

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Monika Hrušková - 
15. prosince 2008
10:37

Které pořady jsou o Vánocích rekordmany v opakování? Královnou repríz je bezkonkurenčně Pyšná princezna. Televize už jí opakovaly šestatřicetkrát!

Legendární větu "Stejně tě mám ráda, i když jsi král" uslyší letos o Vánocích Češi už po sedmatřicáté! Od 70. let se diváci na obrazovce veřejnoprávní televize setkali s nejslavnějším evergreenem – Pyšnou princeznou – celkem osmadvacetkrát. Kromě ní ji ještě čtyřikrát uvedla Nova a čtyřikrát televize Prima. Největší rivalkou Pyšné princezny je 30krát opakovaná pohádka Tři oříšky pro Popelku. Česká televize ji uvedla 16krát, Prima 6krát a Nova ji letos uvede již podeváté. Proč se stále opakují?

"K českým Vánocům patří pohádky a české filmy stejně jako například obrázky Josefa Lady nebo vánoční stromeček. Většina z nás se těší na to, že právě o Vánocích uvidí nejen některé novinky, ale také ty starší snímky, které se právě o Vánocích pravidelně opakují," říká Jana Kocová, mluvčí TV Prima.

Nekonečné opakování oblíbených pořadů však není ryze českou záležitostí. "V každé zemi existují filmy, které mají lidé se svátky spojené a chtějí se na ně dívat. A nemusí to být jenom pohádky. V tom není český divák nijak výjimečný. V Německu se například žádný Silvestr neobejde bez půlhodinové divadelní skeče z roku 1964 Večeře pro jednoho," uvedla mluvčí TV Nova Michaela Fričová.

Opakované sledování starých televizních šlágrů není ale typické jen pro období Vánoc. "Většinový český divák je konzervativní, rád se vrací k osvědčené kvalitě. Navíc je i trochu sentimentální, při sledování oblíbených filmů z let svého mládí se vrací do minulosti," říká Anna Freimanová, vedoucí tiskového útvaru ČT. Opětovné vysílání se však netýká jen pohádek. Vysokou sledovanost mají i »stokrát« opakované komedie Zdeňka Trošky Slunce, seno nebo chronicky známí Básníci. Nazpaměť už znají čeští diváci i nejslavnější ruskou pohádku Mrazík. Tu například jen ČT uvedla již 27krát.


TOP 10 TV Nova

Slunce, seno, erotika vysíláno 13x

Dědictví aneb Kurvahošigutntag 12x

Slunce, seno a pár facek 11x

Dařbuján a Pandrhola 10x

Hrátky s čertem 10x

Můj brácha má prima bráchu 9x

Brácha za všechny peníze 9x

Copak je to za vojáka 9x

Slunce, seno, jahody 9x

Jak se budí princezny 9x


Top 10 TV Prima

Škola základ života 12x

Byl jednou jeden král 11x

Ducháček to zařídí 10x

Jáchyme, hoď ho do stroje 9x

Císařův pekař a Pekařův císař oba 8x

Princezna se zlatou hvězdou na čele 8x

Slunce, seno, jahody 8x

Slunce, seno a pár facek 8x

Jak svět přichází o básníky 8x

Jak básníci přicházejí o iluze 8x

Jak básníkům chutná život 8x


Top 10 ČT

Pyšná princezna 28x

Mrazík 27x

Princezna se zlatou hvězdou na čele 21x

Anton Špelec, ostrostřelec 17x

Ducháček to zařídí 17x

U pokladny stál 16x

Tři oříšky pro Popelku 16x

Byl jednou jeden král 14x

Přednosta stanice 14x

Císařův pekař a pekařův císař 13x

Škola, základ života 13x