Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pro otrlé: Zkrvavený Tom a Jerry v Londýně

Autor: INT, šim - 
4. října 2008
17:52

Londýnská Aquarium Gallery v těchto dnech zahajuje výstavu, která mnohé konzervativce opět nadzvedne ze židlí. Více než milý dětský svět připomíná filmovou realitu podle Tarantina.

Kontroverzní umělec James Cauty si bere na paškál klasické animované postavičky ze seriálů pro dětičky. Z jím upravených obrázků na diváka krev téměř stříká.

Bugs Bunny ustřelí hlavu kačerovi Duffymu, že mu zůstanou je oči vykulené z důlků, kocour Sylvester brutálně sežere nebohého ptáčka Tweetyho. Žádný div, když si kocour Tom si pro změnu, jak jinak než krvavě, ke svačince naporcuje myšáčka Jerryho.



Před vstupem do výstavních prostor jsou rodiče upozorněni, že Cautyho krvák není vhodný pro děti. Britské sdružení Matky proti násilí označilo výstavu za 'úchylnou'.

James Cauty si servítky rozhodně nebere. Je znám svými provokativními uměleckými výstupy. Byl polovinou hudebního acid-house dua The KLF, kteří se zapsali do dějin vedle své hudby také nejdražším happeningem všech dob. Po rozpadu kapely vybrali ze svých kont jeden milion liber a před zraky kamer je spálili.