Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pákistán napadl americké vrtulníky

 (Autor: Archív)
Autor: ČTK - 
15. září 2008
11:59

Pákistánská armáda časně ráno přinutila silnou palbou letku amerických vojenských vrtulníků, aby se od hranic stáhla zpět na afghánské území.

K incidentu došlo poblíž vesnice Angor Adda, která leží v Jižním Vazíristánu, v oblasti ovládané kmenovými svazy. Ve stejné zóně zasahovaly americké vrtulníky už začátkem tohoto měsíce, kdy si jejich útok na údajné povstalecké pozice vyžádal nejméně dvacítku civilních obětí. Následky náletu vyvolaly v Pákistánu mimořádně silnou nevoli, která vyústila diplomatickým protestem Islámábádu ve Washingtonu.

Velitelství pákistánské armády vydalo minulý týden strohé prohlášení, v němž upozorňuje, že Pákistán napříště nepřipustí, aby příslušníci cizích ozbrojených sil pronikali na území Pákistánu. Svrchovanost a územní celistvost Pákistánu budeme bránit ze všech sil, upozornilo prohlášení.

Stejné varování adresoval Washingtonu již o týden dřív pákistánský ministr zahraničí Šáh Mahmúd Kureší. Akci amerických vojáků odsoudily v rezoluci i obě komory parlamentu.

Americká armáda minulou středu připustila, že ve válce v Afghánistánu nevítězí. Velení uvedlo, že je nutné upravit strategii boje a zaměřit se na útočiště ozbrojenců v oblasti Pákistánu hraničící s Afghánistánem. Spojené státy letos podnikly na pákistánské straně hranice asi desítku raketových útoků z bezpilotních letounů, při nichž bylo zabito mnoho ozbrojenců, ale i civilistů.

Americký list The New York Times ve čtvrtek napsal, že prezident George Bush letos v červenci tajně schválil příkazy, které poprvé umožňují americkým speciálním jednotkám provádět útoky na pákistánském území bez předběžného souhlasu pákistánské vlády. Američtí oficiální činitelé odmítli zprávu listu komentovat.

Na video s bojovými helikoptérami, které americká armáda používá v Afgánistánu, se můžete podívat zde:

Fotografie amerických bojových helikoptér v Afgánistánu si můžete prohlédnout zde: