Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Záhada pokračuje. Moře vydalo další chodidlo

pobřeží Britské Kolumbie
pobřeží Britské Kolumbie  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
19. června 2008
07:27

Záhada vyplavovaných lidských chodidel na pobřeží západní Kanady v okolí města Vancouver pokračuje. Jen dva dny poté, co bylo objeveno páté z nich, je tu další. Kanadská policie stále tápe.

Chodidlo nalezla žena na procházce na pláži u přístavu Cambell River asi 220 kilometrů severozápadně od Vancouveru. Chodidlo bylo ještě v černé tenisce. V pondělí bylo další chodidlo objeveno ve vodě řeky Fraser na předměstí Vancouveru. Bylo to jediné chodidlo levé nohy z dosud nalezených, ostatní patřila pravým nohám. (více zde)

Záhadné objevy, které vyvolávají spekulace kanadských médií, začaly loni v srpnu. Další chodidla byla vyplavena v únoru a v květnu - všechna v provincii Britská Kolumbie v oblasti mezi ostrovem Vancouver a pevninou.

"Zvažujeme všechny možnosti...včetně té, že tyto nálezy jsou vzájemně propojeny," řekla mluvčí kanadské policie Annie Linteauová. Policie nicméně nezjistila, že by šlo o zločin. "Nic neukazuje na to, že chodidla byla odříznuta," dodala mluvčí.

Podle soudních expertů se může stát, že části těla se po delším čase ve vodě od zbytku ostatků oddělí. Podle Gail Andersonové z oddělení soudního lékařství univerzity Simona Frasera mohou chodidla patřit obětem neštěstí. "Mohlo by to souviset s potopenou lodí, s havarovaným letadlem," řekla s tím, že havarovaný stroj se mohl posléze z nejrůznějších příčin posunout a ostatky obětí se mohly dostat ven.