Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nechala se obejmout za 700 tisíc, Ficova favoritka dostala peníze na povodně

Autor: pes - 
10. června 2010
05:00

Tohle je možné snad jen na Slovensku! Premiér Robert Fico vyplatil devatenáctileté modelce ze státní rezervy za dva roky 27 tisíc eur (v přepočtu asi 700 tisíc korun). Na pomoc Slovákům při povodních mu nezbylo! A co hůř, mladá modelka přitom žije v luxusním domě, u kterého jsou zaparkovaná dvě drahá auta.

Eva Martinková (19) reprezentuje Slovensko ve fitnes. Aby se dostala v soutěžích mezi nejlepší, vyplatil jí Robert Fico z premiérské rezervy na přípravu během dvou let podle nejnovějších informací dohromady 27 tisíc eur. Za peníze si měla nakoupit potravinové doplňky, zajít ke kadeřníkovi nebo například udělat gelové nehty.

Slováci: Robo, prečo?

Slovensko se v těchto dnech podobně jako Česko vzpamatovává z nedávných povodní. Kvůli nim zůstaly desítky rodin bez střechy nad hlavou. Postižení potřebují každé euro. Právě pro takové případy má slovenský premiér zvláštní fond, ze kterého podle svého uvážení dotace rozdává. Na pomoc po povodních mu ale letos příliš peněz nezbylo. Dal je totiž právě Martinkové. Slováky tak obrovská dotace vnadné krásce rozčílila ještě víc.

Modelka žije v luxusu

Modelka Martinková si přitom vůbec nežije špatně. Bydlí v překrásné lokalitě nedaleko Banské Bystrice. Její část Kordíky je dle vyjádření místních čtvrtí zbohatlíků. Na dvoře u domu modelky přitom parkují BMW a Volkswagen Beetle, což nejsou zrovna dvakrát levná auta. „Sama nebydlím. Jsem stále s rodiči. Máma má brouka a otec džíp, jsou to ale několik let stará auta,“ prozradila o vozovém parku své rodiny Martinková. Ta podle svých slov utratila peníze od Fica za nové nehty.

Nechápou ani sportovci

Martinková soutěží ve fitnes za Slovenský svaz kulturistiky a fitnes. Ten se ale před lety odpojil od Slovenské asociace kulturistiky, silového trojboje a fitnes (SAKSTaF) kvůli dopingové aféře. Podobných asociací, jako je ta Martinkové, je na Slovensku několik a každá může pořádat svoje mistrovství Slovenska nebo Evropy. SAKSTaF je ale jedinou asociací, kterou v tomto sportu na Slovensku uznává Mezinárodní olympijský výbor.

I sportovci se proto ptají, za co by měla Martinková dostat tak vysokou dotaci. Například biatlonistka Anastasia Kuzminová, která vybojovala Slovensku letos zlatou olympijskou medaili, dostala v roce 2009 od vlády dotaci ve výši 13280 eur. Další slovenská reprezentantka ve fitnes Natálie Lenártová-Revajová dostala od vlády jen dva tisíce eur. Nikdo proto nechápe, proč by měla Martinková dostat od premiéra celkem až 27 tisíc.

Soutěž na "úrovni" Miss bikini

Jedna z fitnesmodelek serveru Čas.sk řekla, že tento sport funguje podobně, jako například Miss bikiny. "Stačí najít na koupališti pěknou holku, na měsíc jí zavřít do fitka, obléct do pěkných šatů a hotovo," uvedla. Jinými slovy může vyhrát titul některé z asociací téměř každá krásná dívka. "Nevím ani o jedné na Slovensku, která by byla tak úspěšná jako já," oponuje sebevědomě Martinková.

To samé si asi myslí i Robert Fico. „Premiér z rezervy podporuje úspěšné sportovce, kteří dosahují vyjímečných výsledků. Hlavně v případech, kdy běžné dotace pro jednotlivé sportovní odvětví nestačí na pokrytí nákladů na účast ve vrcholných mezinárodních soutěžích. To byl případ i paní Martínkové," cituje server ředitele tiskového odboru slovenského Úřadu vlády Braňa Ondruše.

Pobláznila i prezidenta

Fico ale není jediný slovenský vrcholný politik, který krásce podlehl. Kromě premiéra se Martinková nechala vyfotit i s lídrem HZDS Vladimírem Mečiarem a dokonce se slovenským prezidentem Ivanem Gašparovičem. Fotografie pak zveřejnila na svojí stránce www.evamartinkova.com.

Eva Martinková se slovenským prezidentem Ivanem Gašparovičem Eva Martinková se slovenským prezidentem Ivanem Gašparovičem | www.evamartinkova.com

Rozhovor s Evou Martinkovou pro server Čas.sk:

Kolik jste dostali peněz z rezervy pana premiéra? V roce 2009 to bylo 17 tisíc eur a v roce 2010 10 tisíc?
Nechápu, kde se vzaly všechny ty informace. Nevím, o co tu jde, ale dobře.

Je pravda, že všechno zařizuje váš otec, který je řidičem v bezpečnostních složkách?
Vůbec ne, otec do toho vživotě nezasahoval. Se sportem jsem začala sama, na soutěže jsem chodila sama, bez něho a když teď chodí se mnou, tak mě chodí jen natírat. To je všechno. Vůbec nelobuje, ani se s nimi pořádně nezná. Neumí ani jazyk.

Zprostředkoval vám dotaci někdo z premiérova okolí?
Dotaci jsem si zprostředkovala sama. Jednoduše mi to potvrdili a hotovo.

Na internetu máte fotky Fica, Gašparoviče, Mečiara. Proč?
Mám tam víc lidí, beru je jako osobnosti.

Nepoužili jste peníze z dotace na auto a hypotéku?
Měla jsem audinu, už ji půl roku nemám. Momentálně v ničem nejezdím. Normálně mě otec vozí v džípu. Je to několikaleté auto.

scrolan ( 12. června 2010 05:21 )

Ano, v tom jedinom mas pravdu, ze ak sa neda volit nieco 100%, tak volim radsej mensie zlo a preto .................. VOLIM PRAVICU ! A tebe uz tu v blesku par ludi napisalo, ze radsej presviedcaj na slovensku, ako tu prepieras svoje spinave pradlo a hanis ludi, ktori pre nase SK vo svete nieco pozitivne aj vybojovali, narozdiel od tohto bolsevika ....... alebo zo slovenskych stranok ta uz poslali "do certa "? A co sa tyka tych ihrisk, na ktore ten buzerant prispel, jednalo sa o multifunkcne ihriska pre obce s ciganmi a susedili vedla obci, ktore silne zasiahla povoden ! Ty si ako Ficiak, tiez pouzijes a vytrhnes z kontextu len to, co vyhovuje tebe-jemu, ze ?!? Lebo clanok bol zamerany prave na ten fakt, ze obcania z postihnutych obci sa burili, ze ON tie peniaze, ktore by im boli pomohli pri odstranovani zaplav, radsej pouzil / v tom istom case/ pre cigosov na multifunkcne ihrisko /asi nevies co to znamena, ze ? nevadi ... /. Ved este redaktor podotkol, ze ciernych hlasov v tej osade je viac ako bielych v tej vedlajsej dedine, tak preto ......... tvoje IQ = dazdovka po zaplavach Tvoje prispevky su tak duchaplne, az, az, az

sirena ( 11. června 2010 05:12 )

I na Slovensku je honička na Sociální demokracii jak byla u nás před volbami? To potom budou zbytečně naříkat jak u nás, že cosi a kdesi. A unás je to OK paní Nagyová si své odměny poctivě zasloužila jako Nečasova spolupracovnice.

tijekwonborovy ( 11. června 2010 00:02 )

Jak bude vypadat ve třiceti, když už teď vypadá na tolik?

visnevcokolade ( 10. června 2010 23:03 )

Přesně tak,je to dobře vytuněná průměrná baba.

kaktus76 ( 10. června 2010 21:28 )

Vidim ze tunajsi novinari su tak isto dementny ako aj nasi na Slovensku. Za prachy napisu tolko p,i.co/vin az to boliii.

Zobrazit celou diskusi