Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rebelové za miliony na jídlo kupovali zbraně

Svět vybíral peníze na boj proti hladomoru, rebelové je použili na nákup zbraní
Svět vybíral peníze na boj proti hladomoru, rebelové je použili na nákup zbraní  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
3. března 2010
17:37

Miliony dolarů, které v 80. letech Západ shromáždil na pomoc obětem hladomoru v Etiopii, použili povstalci k nákupu zbraní.

Jak se to mohlo stát? Zástupci rebelů byli nastrčeni jako oficiální vyjednávači s charitativními organizacemi. Zjistil to a na webu dnes zveřejnil britský zpravodajský server BBC.

"Dali mi šaty, abych vypadal jako muslimský obchodník. Byla to taková past na neziskové organizace," řekl BBC Gebremedhin Araja, bývalý člen někdejšího povstaleckého hnutí Tigrejská lidová osvobozenecká fronta (TPLF), který nyní žije v zahraničí. Pod pytli s obilím měl schované pytle s pískem. Peníze pak předal představitelům TPLF, mezi kterými byl také Meles Zenawi, současný premiér. TPLF je v současné době součástí vládní koalice.

Zenawi se podle BBC odmítl k těmto informacím vyjádřit. Potvrdil je ale další povstalec Aregawi Berhe, který žije v nizozemském exilu. Podle něj rukama TPLF a spřátelených skupin prošlo takřka 100 milionů dolarů (přes 1,8 miliardy korun). Asi 95 procent bylo určeno na nákup zbraní a vybudování tvrdého marxistického jádra uvnitř povstaleckého hnutí.

Live Aid: Hudbou proti hladu

Hladomor v letech 1984 a 1985 si v Etiopii vyžádal přes milion obětí a podnítil například vznik humanitárního projektu Live Aid, u jejíhož zrodu byl britský zpěvák Bob Geldof. Jen ohromný koncert v londýnském Wembley, na který navazovaly další země, v roce 1985 sledovalo téměř 1,5 miliardy lidí a vydělal tehdy na 110 milionů liber.

Účty Band Aid podle serveru BBC ukazují, že charita věnovala takřka 11 milionů dolarů skupinám blízkým rebelům. Band Aid to nekomentoval.

CIA na zneužití peněz upozornila už v roce 1985

Na možné zneužití upozornila v roce 1985 americká Ústřední zpravodajská služba (CIA). "Některé fondy, které organizace ozbrojenců v důsledku zvýšeného světového zájmu shromažďují na další pomoc, byly takřka jistě převedeny na vojenské účely," uvedla CIA.

Pomoc v podobě potravin i peněz na nákup obilí poskytlo mnoho západních států. Podle BBC sice pomoc zachránila mnoho lidí, miliony dolarů ale putovaly jinam, Povstalci jimi financovali pokusy o svržení tehdejší vlády.

Etiopská vláda se v té době pokoušela dostat pod kontrolu povstalce v provinciích Eritrea a Tigre. Eritrea později získala nezávislost. Některé oblasti však nekontrolovala a pomoc proudila do země ze sousedního Súdánu. Na setkáních s pracovníky charity však jako prostředníci fungovali povstalci. Stalo se to například zaměstnanci organizace Christian Aid při nákupu obilí od falešného obchodníka, který patřil k povstalcům.

kuboego ( 4. března 2010 07:17 )

aj unás tak trochu smrdí. Vyzbierajú sa peniaze od dobrosrdečných ľudí, a teraz riaditeľ nadácie, sekretárka, administratívny pracovník, kancelária, technika, auto všeliaké plagátiky a 40 % peňazí je fuč. Ja nie som škrob, ale keby som mal nebodaj veľa peňazí, neposlal by som na žiadnu nadáciu ani cent. Ale zašiel by som trebárs do nemocnice sa opýtať, aký prístroj potrebujú, nech ho objednajú a ja by som ho zaplati, bez príspevku na riaditeľa nadácie,, skekretárku......

Zobrazit celou diskusi